Γυρνώντας την Ελλάδα ξαναμαθαίνει κανείς τα προφανή και τα γνωστά (αν και δεν είναι όλα τα προφανή γνωστά). Η Ελλάδα:
Ωραία τοπία. Γελοίοι δρόμοι. Κανιβαλισμένοι και παρατημένοι σιδηρόδρομοι. Άθλια πανάκριβη ακτοπλοΐα (λ.χ. καταγγέλλω τα κλιμακοστάσια και τους χώρους του Εξπρές Σκιάθος: φτιαγμένοι για να κατρακυλήσουν και για να ποδοπατηθούνε μαζικά οι επιβάτες σε περίπτωση έστω και ήπιου πανικού). Και διαφθορά.
Ο λαϊκισμός υπαγορεύει ότι η διαφθορά και η ευνοιοκρατία είναι προνόμιο και άθλημα των κρατούντων. Ωστόσο, οι κρατούντες στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, δεν προέρχονται από κλειστές κάστες μανδαρίνων. Άλλωστε, ο χρηματισμός, η ευνοιοκρατία (νεποτική, πιπωτική ή άλλη) και η εξαπάτηση (συμπεριλαμβανομένης και της αρπαχτής ή της κατάχρησης) βρίσκονται ψηλά, πολύ ψηλά στις επιδιώξεις του κοσμάκη, του 'απλού λαού' που λέμε, όχι μόνον όσων έχουνε την εξουσία (ευρεία, τοπική ή σούπερ τοπική). Το ακούς παντού μιλώντας για αυτά τα πράγματα.
Δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα διαφθορά. Παντού υπάρχει. Ακόμα και στην κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία. Απλώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν πεισματική εμμονή με τα παραπάνω σπορ αντίστοιχη με τις εμμονές των Ολλανδών με το κάμπινγκ.
Επίσης, στην Ελλάδα αυτά τα σπορ (ο χρηματισμός, η ευνοιοκρατία και η εξαπάτηση) συνδυάζονται με κανονική αδιαφορία για το τι συμβαίνει έξω από την περίμετρο που περικλείει τους 'δικούς μας': είτε πρόκειται για τους τοίχους του σπιτιού, είτε για τα όρια της οικογένειας, είτε για το χωριό, κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα φαίνονται παντού. Και στο Πέραμα, λ.χ., όπου έπρεπε να σκοτωθούν πολλοί μαζί για να προσέξουν τα μέσα το θέμα των εργατικών δυστυχημάτων. Για λίγο, βεβαίως.
Να σου προτείνω κάτι; Επειδή είναι καλοκαίρι, μπορείς να βρεις ένα θεματάκι πιο... ελαφρολαϊκό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι τίποτε άλλο, αυτά τ' ακούμε και τα διαβάζουμε συνέχεια...
please!
Καλέ μου Σραόσα, η εμπειρία της υπερορίας (στον κατάλευκο μα πένθιμο γαλλικό Καναδά) μου δείχνει ότι, καθώς κι εσύ επισημαίνεις, ούτε η διαφθορά ούτε η αμέλεια ούτε η αδιαφορία ούτε η ανεπάρκεια ούτε η κακή οργάνωση είναι προνόμια ελλαδικά. Μπορεί η διαφορά να είναι ζήτημα ποσοτικό, όπως λες: μπορεί διεφθαρμένη χώρα να είναι αυτή που έχει, ξερωγώ, πάνω από 25% διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς. Όπως και να'χει το πράγμα, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το χούι της συλλήβδην και αθρόας καταγγελίας κατά παντός υπευθύνου (και σίγουρα κατά του κράτους, «δεν υπάρχει κράτος», «πού είναι το κράτος» κτλ.) είναι σίγουρα ελληνικό προνόμιο. Μήπως η διαφορά μας από την Ελβετία, ας πούμε, είναι ΚΑΙ ζήτημα της στάσης που υιοθετεί ο ένας και ο άλλος λαός απέναντι στα λίγο πολύ κοινά προβλήματά τους; Για θυμήσου το μόττο του Τρίστραμ Σάντυ (που είναι ανακυκλωμένος Επίκτητος βέβαια): ταράσσει γαρ ημάς ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήρε φίλε, επέστρεψα τζαι γώ απο Κύπρον τζαι έθελα να γράψω το ίδιον ποστ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά μου επέβαλα λογοκρισίαν τζαι έβαλα μόνον τα όμορφα στο πρώτον ποστάκιον. Γύρισε την φωτογραφικήν σου πας την άμμο. Αν πιάννει καμιάν στίβην ποσκούπιδα μείωσε την γωνία ή το βάθος παιδίου να μην φαίνονται. Γύριστην πανω στο δάσος που έμεινεν παρά στο καμένο. Γύριστην πάνω στην μπλέ επιφάνιαν της θάλασσας παρά στον βυθόν τον γεμάτον με πλαστικές σακούλες. Απομόνωσε την πρόσχαρην προσέγγυσην των ανθρώπων παρά να προσπαθήσεις να δείς το βάθος των προθέσεων. Όσον για τες διακοπες. Τζαι μετά αρχίζουμεν πάλι. Για σέναν δηλαδή, όχι για κανέναν άλλο :) Χάτε. Χαμογέλα :))
μια χαρα τα λες !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή