Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ζυγιστική λεπτομέρεια

Για κάποιους, η πληθυσμιακή σύνθεση της ελληνικής Μακεδονίας πριν 80 χρόνια είναι αδιάφορη, μετράει μόνο το ότι σήμερα δεν έχει μείνει Εβραίος, Βούλγαρος ή Σλαβομακεδόνας ("μια χούφτα ντόπιοι που μιλάνε ντόπικα / pu nashe").

Πολλοί από τους παραπάνω, όμως, κόπτονται και οιμώζουν για την πληθυσμιακή αλλοίωση του Κοσσυφοπεδίου τα τελευταία 80 χρόνια.

GatheRate

4 σχόλια:

  1. driving the point closer to home, υποθετω το ιδιο λενε κ' για την Βορεια Κυπρο τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πληθυσμιακη συνθεση της ελληνικης Μακεδονιας πριν 80 χρονια ειναι ταμπου.
    Οπως ταμπου ειναι και η πληθυσμιακη συνθεση της Κυπρου πριν τοσα χρονια.
    Λεω εγω τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πληθυσμιακή σύνθεση της Κύπρου (το 80-20) πριν τον εποικισμό από την Τουρκία (που "αναπλήρωνε" την έξοδο χιλιάδων Τουρκοκυπρίων από τον τουρκικό παράδεισο του Βορρά) δεν είναι ταμπού. Είναι βασικότατη παράμετρος του κυπριακού προβλήματος.

    Πληροφοριακά, ο εποικισμός κατεχόμενων εδαφών είναι έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η βόρεια Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή.

    Ωστόσο, ο εποικισμός παραγράφεται μετά μια τριακονταετία, αν θυμάμαι καλά.

    Δεύτερον, για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν μπορούν οι έποικοι να πεταχτούν στη θάλασσα: εάν μια φορά η Τουρκία τους έφερε ως δουλοπάροικους για να δουλέψουν στον "άδειο" Βορρά, δε γίνεται να τσουβαλιαστούν πίσω από εκεί που ήρθαν μετά από 10, 20, 30 χρονια! Άλλωστε κάπως έτσι έφεραν οι ελληνοκύπριοι δεκάδες χιλιάδες Ποντίους από την πρώην ΕΣΣΔ (ή τύπους σαν την αφεντομουτσουνάρα μου).

    Τρίτον, ούτε οι Τούρκοι έποικοι, ούτε οι Πόντιοι, ούτε εγώ θα (πρέπει να) έχουν πολιτικά δικαιώματα στην Κύπρο. Εκτός κι αν έχουν οικογένεια με Κύπρια ή Κύπριο.

    (Στην ελληνική Μακεδονία οι Σλαβομακεδόνες ποτέ δεν ξεπέρασαν το 1/3 του πληθυσμού, μην ξεχνάτε πως υπήρχαν και πολυάριθμοι 'Τούρκοι' μέχρι το '23. Συνιστώ το βιβλίο "Η Απαγορευμένη Γλώσσα".)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτα αποτελουν και δικια σου γνωμη ή απλως καταγραφη της πραγματηκοτητας; Η ταση στην ΕΕ ειναι να αποδιδονται πολιτικα δικαιωματα, (σε τοπικο επιπεδο τουλαχιστον), στους μεταναστες. Πως δικαιολογεις την αρνηση σου; Δεν διαφωνω μαζι σου αλλα θα με ενδιεφερε α ακουσω τον συλλογισμο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή