Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

but we like it when we're spinning in his grip

Ι.
Το σεξ είναι ταυτόχρονα πανανθρώπινο (όπως το φαΐ κι η γλώσσα) και τελείως προσωπικό (όπως ο χαρακτήρας μας κι η φάτσα μας). Στο "προσωπικό" δεν υπάρχει απαραίτητα μεταφυσική -- ίσα-ίσα. Είναι όμως χαρακτηριστικό πόσο θεαματικά πλανώνται κι αποτυγχάνουν και όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σεξ μπορεί να είναι εντελώς απρόσωπο (είτε γιατί το μισούν είτε γιατί το αγαπούν υπερβολικά) και όσοι το ταυτίζουν με τον έρωτα ή, ακόμα χειρότερα, με κάποιου είδους μυστική εμπειρία που λ.χ. μπορείς να μοιραστείς μόνο με τον ένα και μόνο Άλλο και πάει τελείωσε.

ΙΙ.
Ασχολούμαστε με το σεξ γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Τρωγόμαστε για το σεξ: αν μας λείπει γιατί μας λείπει κι αν δε μας λείπει γιατί θέλουμε κι άλλο κι αν δε θέλουμε κι άλλο γιατί μας αρέσει. Φυσικά, μερικοί άνθρωποι απλώς το θεωρούν πηγή ή αφορμή ομορφιάς (όπως οι ποιητές τη γλώσσα και οι γκουρμέδες το φαγητό), αυτοί έχουνε πολλά βάσανα.

ΙΙΙ.
Το σεξ είναι ισχυρό, όπως το φαγητό. Η ανάγκη για σεξ είναι πρωτίστως ψυχολογική κι όχι μια εκδοχή της πλησμονής και κένωσης του Ερυξίμαχου, που ως ομοιόσταση αποτελεί και το αγαπημένο ιδεολόγημα πολλών. Όσοι ταυτίζουν το σεξ με μηχανικές λειτουργίες, όπως η κατάποση, ο βήχας, η εφίδρωση κι η αφόδευση, συνήθως πλανώνται, εκτός αν απλούστατα μισούν την ανθρώπινη φύση. Όταν πάλι λέω "ψυχολογική", δεν εννοώ με κάποιον τρόπο φροϋδικό ή δεν ξέρω τι, αλλά με έναν τρόπο μοναδικό και γοητευτικά τυραννικό, αφού με το σεξ δεν ξελαμπικάρεις (αλλιώς θα μας είχε κερδίσει η μαλακία εδώ και αιώνες), αλλά κατά κάποιον περίεργο τρόπο αισθάνεσαι άνθρωπος. Ενίοτε σε κάνει να ονειρεύεσαι, έστω κι αν πολλές φορές σε κάνει να ονειρεύεσαι περισσότερο σεξ απλώς.

ΙV.
Επειδή το σεξ είναι ισχυρό και ασχολούμαστε μαζί του, μπορεί να φορτωθεί (και φορτώνεται) με χίλια μύρια κουκουβίδια, οπότε η ιδιότητά του να μας κάνει να αισθανόμαστε άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να επισκιαστεί, ή και να πάει κανονικά για περίπατο: εξουσία, λεφτά, αρρώστια, ηλικία, ανασφάλειες, θρησκεία, άγχος για το ίδιο το σεξ, να μη σ' αρέσει το σεξ ή το να δείχνεις ότι σ' αρέσει το σεξ.

V.
Βεβαίως, και ο ίδιος ο όρος "σεξ" είναι συνοπτικός όρος που καλύπτει την επιθυμία και την ηδονή. Οι περισσότεροι όταν θέλουνε να μιλήσουν για το σεξ μιλάνε μόνο για την επιθυμία και τη διέγερση. Την ηδονή τη θεωρούνε δεδομένη. Πράγμα άξιον απορίας, αφού το λεγόμενο "καλό σεξ" (εξίσου μεταφυσική κατηγορία με όρους όπως λ.χ. "ευτυχία", "ομορφιά" κτλ) είναι τελικά θέμα ηδονής. Και προϊόν τύχης αγαθής, συνήθως μετά από δοκιμή και πλάνη.

GatheRate

3 σχόλια:

  1. Είδωμεν το φως το αληθινόν...επιτέλους!
    Απολαυστικό το trial and error
    προϊόν τύχης αγαθής, συνήθως μετά από δοκιμή και πλάνη. :)
    Αλλά δυστυχώς πολύ σκληρές και οι παλαιά ειπωμένες αλήθειες:
    ''Συν του ότι ο έρωτας Νερούδα-Μαγιακόφσκι-Πρεβέρ-Ελυάρ είναι λαχείο και όχι αυτόματο πολιτικό δικαίωμα, όπως η ψήφος. Χώρια και το ότι το σεξ (ας λένε ό,τι θέλουν όσοι δεν ξέρουν) είναι ταλέντο είναι και μαθητεία είναι και λαχείο.''

    Να προσθέσω ακόμα ότι στο κομμάτι της μαθητείας κατά την εμπειρία μου οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο μεγάλες πρακτικές σχολές, του ότι μου ΄βγει και του σπουδάζω τον έρωτα και μαθαίνω. Δεν είναι απαραίτητο οι ότι μου 'βγει να είναι κακοί, διότι όπως και στον αθλητισμό η φύση αγκαλιά με την αντίληψη σε άλλους φροντίζει πιο πολύ σε άλλους όχι. Στην κατηγορία όμως αυτή συστεγάζονται πολλοί παίχτες με μεγάλο Εγώ, ναρκισσιστικά και αλλα συμπλέγματα προσωπικότητας περιοριστικά ως προς την έκθεση του εαυτού, του σκοτεινού ή φωτεινού μέσα μας και με καμιά εκτίμηση στην τέχνη και τη μαγεία του έρωτα. Οι εμμονικοί όχι μόνο στον όγκο αλλά και στην ποίηση, μόνο στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν, όλα τα μεγάλα ταλέντα που είναι σπάνια σαν διαμάντια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tout contact, pour l'amoureux, pose la question de la réponse : il est demandé à la peau de répondre.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι σκληρή, ιδίως όταν τη νιώσεις στο πετσί σου -- όπως επισημαίνει και ο Isidore.

    Το υπόλοιπο σχόλιο του Gasireu, περί των δυο σχολών, είναι το χαμένο VI. του ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή