Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αριστερή Κυβέρνηση

Παρακολουθώ τι γίνεται στη μεσεκλογική περίοδο απ' έξω από τη χώρα.

Το θέαμα εντός Ελλάδος είναι τραγελαφικό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμικό, εάν δεν ήτανε τόσο βάρβαρη κι οικτρή η κατάσταση στην οποία τα ΜΜΕ θέλουν να κρατήσουν τον ελληνικό λαό, ώστε να συνεχίσουν τον ρόλο τους ως παράγοντες κι αυθεντίες. Τα μέσα ενημέρωσης λοιπόν χτυπούν από παντού και με σφοδρότητα το δεύτερο κόμμα, καταλογίζοντάς του όσα θα έπρεπε να καταλογίζονται (τώρα, όχι μόνον παλιότερα) είτε στο πρώτο κόμμα (ασυνέπεια, ανίερες συμμαχίες, υποκρισία, κούφια ρητορεία, ψεύδη, υστεροβουλία...) είτε στο ΠΑΣΟΚ (αλαζονεία, επιπολαιότητα, ασυνάρτητες θέσεις, παχειά ρητορεία, πλήρη απώλεια επαφής με τον πλανήτη Γη).

Ταυτόχρονα η εικόνα εκτός Ελλάδος είναι συναρπαστική: το αδιαπραγμάτευτο Μνημόνιο, ο σκληρός αλλά αναγκαίος μονόδρομος, η αναπόδραστη πειθαρχία, το δόγμα ότι ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τη φτωχοποίηση, την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού -- όλα αυτά αμφισβητούνται, ελέγχονται και εντέλει αναιρούνται. Μόνο και μόνο γιατί βούλιαξαν τα δύο μιαρά κομματικά πολυκαταστήματα (αν και το πρώτο πασχίζει να διατηρήσει τη βιτρίνα πολυκαταστήματος προσκαλώντας σε σύμπραξη πάγκους, παράγκες και πανέρια), τα εν Ελλάδι παραρτήματα του αγριοκαπιταλιστικού και νεοφιλελεύθερου franchise. Μόνο και μόνο γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας, όποια και αν ήταν η οικονομική αφορμή του, εξαρχής υπήρξε πολιτικό και πολιτικής φύσεως. Ούτε λεφτόδεντρα που μαράθηκαν, ούτε "έκοψε το βερεσέ ο μπακάλης", ούτε ο μπαρμπα-Τέτοιος από τα Γρεβενά, ούτε τεμπελιά και διαφθορά, ούτε αχανής δημόσιος τομέας, ούτε "μαζί τα φάγαμε", ούτε όλοι αυτοί οι δογματικοί πομφόλυγες νεοφιλελεύθερων ρητόρων και  κάποιων ησσόνων στοχαστών, πομφόλυγες που σκάζουν ένας ένας αφήνοντας λεκέδες μικροσκοπικούς ως μόνη ανάμνηση των ορθολογιζόντων ιριδισμών τους. Μόνο και μόνο επειδή το μόνο κόμμα που σοβαρά αντιστάθηκε στην απόλυτη και αδήριτη ανάγκη να ζευτούμε κάτω από δύο Μνημόνια τριπλασίασε την εκλογική επιρροή του.

Καταπώς φαίνεται, παρά τη συστηματική επίθεση εναντίον του -- ή χάρη σε αυτήν -- και παρά τα συκοφαντικά, υβριστικά, νοσηρώς ευφάνταστα, ψυχροπολεμικά και ακροβατικώς καζουιστικά ευρήματα των ΜΜΕ -- ή και χάρη σε αυτά -- ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται. Ακόμα και αν καταφέρουν τα Ηνωμένα Αποστάσια του κυρίου Σαμαρά να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα βρουν πραγματική αντιπολίτευση απέναντί τους. Όσο για το ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης, νομίζω ότι θα έχουμε να κάνουμε με ιστορικό γεγονός που ίσως και να αλλάξει την Ευρώπη (όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο υπερφίαλος ξερόλας, αλλά με αναλαμπές, Ζίζεκ).

GatheRate

15 σχόλια:

  1. "ούτε τεμπελιά και διαφθορά, ούτε αχανής δημόσιος τομέας, ούτε "μαζί τα φάγαμε", ούτε όλοι αυτοί οι δογματικοί πομφόλυγες νεοφιλελεύθερων ρητόρων και κάποιων ησσόνων στοχαστών, πομφόλυγες που σκάζουν ένας ένας αφήνοντας λεκέδες μικροσκοπικούς ως μόνη ανάμνηση των ορθολογιζόντων ιριδισμών τους."

    Κρίνεις τους πάντες και τα πάντα αλλά έχεις έστω μία, ελάχιστη, ασήμαντη αλλά δικιά σου άποψη; Μόνο μαλακίες....

    Λες για το μνημόνιο. Εφαρμόστηκε; Έγινε μια μεταρρύθμιση; Μια περικοπή στο Δημόσιο; Μήπως η σημερινή κατάρρευση και τα μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού είναι αποτέλεσμα της ΜΗ εφαρμογής του μνημονίου.

    Τέλος για το ΣΥΡΙΖΑ...θα χε ενδιαφέρον να δουμε μια αριστερή κυβέρνηση να προσπαθεί να εφαρμόσει τις ασυναρτησίες της που καταλήγουν και στην πίτα ολόκληρη και στο σκύλο χορτάτο. Είμαι απόλυτα βέβαιος ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός που πάντα κοιτάζει τα καλά και συμφέροντα, μόλις μυριζόταν την πείνα που του προετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον έστελνε στο πυρ το εξώτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άποψή μου (μαλακίες ενδεχομένως) έχει εκφραστεί πολλές φορές. Σχετικά με το αν εφαρμόστηκαν τα μνημόνια ή όχι, βοά ο τόπος πια. Όπως και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με την υπόλοιπη ευρωζώνη να παραμένει συνεκτική και τ οευρώ να μην καταρρέει. Μια αριστερή κυβέρνηση θα είχε παντοιοτρόπως ενδιαφέρον: θα σήμαινε είτε την κατάλυση της ελληνικής αριστεράς είτε την πολιτική και ηθική δικαίωσή της. Ισχύουν τα περί Ρόδου και πηδήματος εδώ.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μόνο για τα Ηνωμένα Αποστάσια και για τη μπηχτή στο Ζίζεκ, τουητ αμέσως :)

    Σκέψου δλδ να μη συμφωνούσα και εν πολλοίς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Ηνωμένα Αποστάσια με τρέλαναν κι εμένα!

    "Δεν εφαρμόστηκε το μνημόνιο", αυτό θα είναι μάλλον το ρεφρέν των επόμενων μηνών. Διότι η μνήμη είναι κοντή. Πόσο χρυσόψαρο πρέπει να είναι κανείς για να θεωρεί ότι οι ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα δεν προβλέπονταν ήδη από το πρώτο-πρώτο μνημόνιο;

    Η πραγματική ελπίδα μου, ας σημειώσω, είναι μάλλον αρνητικής φύσης, είναι η κοντόφθαλμη οπτική της ισχύος. Δεν ήθελαν εκλογές το Νοέμβριο, να τώρα πώς τους έκαψαν όλους. Και τώρα, σαν τους παλιούς μαυραγορίτες, φωνάζουν "βάστα Ραχόι!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέει ο μάο ότι αν πέσει η Ευρώπη θα μείνουν οι ΗΠΑ απέναντι στους Κινέζους. Εμάς δε (τους Ευρωπαίους) θα μας φάει η μαρμάγκα. Όσο αντιστεκόμαστε τόσο αναγκάζονται να ξανασκεφτούν τα πράγματα.

      Δύο χρόνια αγώνων και διαμαρτυριών δεν είχαν την απήχηση και διεθνή επιρροή, που είχε ένα 18% του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο.

      Διαγραφή
  5. 1ον Τι είναι τα "καζουιστικά";
    2ον Για το αν εφαρμόστηκε το μνημόνιο και οι "μεταρρυθμίσεις" του. Μια χαρά εφαρμόστηκαν. Απολύθηκε κόσμος, κόπηκαν μισθοί και επιδόματα, μειώθηκαν συντάξεις, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μείναν χωρίς χρηματοδότηση και διαλύθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου και των βενιζελοσαμαράδων και υλοποιήθηκαν σχεδόν στο έπακρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρησιμοποιώ χλευαστικά αντί του 'μπούλσιτ'. Γενικά, καζουισμός (που ταυτίστηκε με τις ρητορικές και άλλες μεθόδους των Ιησουιτών), είναι να επιχειρηματολογείς όχι βάσει αρχών αλλά βάσει επίκλησης περιστατικών, συγκυριών και ειδικών περιπτώσεων. Αν θυμάστε την ιστορία με τον μπαρμπα-Τέτοιο από τα Γρεβενά του οσιομάρτυρος Πασχουλίνου, έχετε ένα σχετικά καλό παράδειγμα.

      Διαγραφή
    2. καλα το λεει λοιπον η wikipedia οτι "In journalistic usage, the pejorative use is ubiquitous and examples of the neutral usage are not found."

      Διαγραφή
  6. Οκ, το πιασα.
    Ξεχνιέται άλλωστε ο Πάσχων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μια και το ξεφτιλίσαμε: http://youtu.be/BoJNP1IQne8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειχαμε γραψει με κατι φιλους ενα τραγουδι για τον Τολη, το "Ομολογω", το εδωσα και στη Γκερεκου μια βραδυα αλλα φαινεται δεν του το εδωσε του Τολη να το πει.

      Διαγραφή