Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005

Τζούρα (και μέμνασο απιστείν)

Διάβαζα πρόσφατα (αναφέρεται εδώ, επικριτικά) ότι μία στατιστική βρήκε πως το 80% των χρηστών ηρωίνης ξεκίνησαν με κάνναβη. Ελάτε να βασανίσουμε αυτή την απλή πληροφορία.

Κατ' αρχήν, το περιεχόμενό της είναι σαφές: από τους 100 που κάνουν ηρωίνη, οι 80 ξεκίνησαν με χασίς ή μαριχουάνα (η επιλογή εξαρτάται από τον αν είναι στη Βερόνα ή στην Σάντα Κρουζ, συν τοις άλλοις). Και οι άλλοι 20, ενδεχομένως, με τηλεόραση, ή με τα μπριζολάκια του Τέλη.

Άρα, αφορμή απιστίας (δηλ. κριτικής στραβοκατάποσης) πρώτη: γιατί μας το λένε αυτό;

Απάντηση: τα 'κοινωνικά' συμφραζόμενα μιας τέτοιας πληροφορίας είναι πως τα ναρκωτικά (λ.χ. τα Σαντέ ή τα μπυρόνια) είναι σκάλα ή μάλλον τσουλήθρα, το ένα δηλαδή φέρνει τ' άλλο και στο τέλος, αντί για σκάμμα, ο θάνατος. Μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα (που παρέχονται άφθονα και δωρεάν από παντού), προκύπτει όμως η εξής ερμηνεία. Μία πληροφορία όπως

(1) Το 80% τον χρηστών ηρωίνης ξεκίνησαν με κάνναβη.

γίνεται αντιληπτή ως κάτι εντελώς διαφορετικό, και ενδεχομένως αναληθές (αν κρίνω από συμμαθητές, συμφοιτητές και συναδέλφους μου):

(2) Το 80% τον χρηστών κάνναβης καταλήγουνε στην ηρωίνη.

Θα αναρωτηθεί κανείς: καλά, χαζός είναι ο κόσμος; δε βλέπει τη διαφορά μεταξύ (1) και (2); Είναι όμως γνωστό πως τα γύρω-γύρω, τα συμφραζόμενα, πολλές φορές επισκιάζουν, ανασημασιοδοτούν ή και στέλνουν κόρνερ το λογικό, το ρητό και ξεκάθαρο, εάν θέλετε, νόημα μιας πρότασης. Δε χρειάζεται κανείς βαρειά φιλοσοφία, γλωσσολογία ή τον Στανισλάφσκι δασκαλο για να το αντιληφθεί αυτό.

Άρα, αφορμή απιστίας (δηλ. κριτικού λόξυγγα) δεύτερη: η έλλειψη σαφήνειας, η ελλειπτικότητα ή δεν ξέρω τι μήπως γίνονται ανεκτές επίτηδες; Ώστε να δοθούν περισσότερες και καλύτερες εντυπώσεις από αυτές που θα μας έδινε μία πιο 'προσεκτική' διατύπωση;

Τέλος: οκέι, ξέρουμε πως τα ναρκωτικά είναι κακά (ενώ τα ρημαδιασμένα τα τρίγωνα του Χατζή δεν είναι). Πού είναι η σύγκριση; Δηλαδή,

(3) Πόσο τοις εκατό των αλκοολικών, καρκινοπαθών, ατόμων με ψυχικές διαταραχές ξεκίνησε και με τι;

Άρα, αφορμή απιστίας (δηλ. κριτικής οισοφαγίτιδας) τρίτη: είναι η πληροφορία πράγματι μεμονωμένη; Με τι σχετίζεται; Πώς; Ποια είναι, λόγου χάρη, η τσουλήθρα του τσιγάρου, του αλκοόλ ή των ψυχοφαρμάκων (κανένα από τα οποία δεν προτίθεται να θέσει εντελώς εκτός νόμου ο πολιτισμένος κόσμος); Φανταστείτε μία πληροφορία (πλαστή, δεν ξέρω εάν ισχύει) του τύπου:

(4) Το 70% των χρηστών κάνναβης ξεκίνησε με σοκολάτα / πορτοκαλάδα / γκαζόζα Γεράνι (η αγαπημένη μου).

Τι θα έπρεπε "να πράξει η Πολιτεία";

Αυτά τα σκεφτόμουν με αφορμή κάτι απολαυστικά (;;;) σχολικά βιβλία ιστορίας που ξεφύλλιζα χτες: αυτοί οι Άλλοι πάντα όλο μια ροπή προς το έγκλημα και τη μυστική διπλωματία έχουν. Νομίζω όμως πως ο αρχικός μου συλλογισμός για τα ναρκωτικά ξεκινάει από ένα παλιό διαφωτιστικό τεύχος της Βαβέλ.

GatheRate

13 σχόλια:

  1. Πάντως μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα μπριζολάκια του Τέλη *είναι* εθιστικά. Περισσότερο από την ινδική κάνναβη μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχεις δοκιμάσει τα παϊδάκια του Μαργέτη μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας παρακαλώ να ασχοληθούμε με το βασικό θέμα της καταχώρισης: την γκαζόζα Γεράνι.

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως μετά από ένα μπάφο στη Φαλάσσαρνα (θάλασσα) ή στον Ομαλό (βουνό) η γκάζόζα γεράνι είναι ό,τι πρέπει!
    Συμφωνώ απόλυτα με το post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ συγκινημένος από την ανακάλυψη του ρήματος τζουρώ. Καιρός ήταν. Ενδιαφέρον επίσης αυτό. Ενδιαφέρουσες και οι responces στα νέα (ιδιαίτερα η πρώτη και η τελευταία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή υπονοείτε πως καλώ τον κόσμο να τζουρήσει;

    Παρεξήγησις... εγώ Τέλη, Γεράνι και Χατζή πουσάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά παρατήρησες οτι το 70% χρήστων κανναβης ξεκίνησαν από τα κολλάσιμα που ανέφερες.

    Επίσης 99% των χρήστων ηρωίνης ξεκίνησαν με Δημοτικό (σχολείο). Αυτό από μόνο του κάτι θα πρέπει να μας έλεγε, αλλά πού, εμείς.

    Εγώ θέλω να ξέρω από τί ξεκίνησαν τα υπόλοιπα 20%. «Ε»; κόλλα; κόκα; coca-cola; Σάριζα; Τί, τελως πάντων;

    Μπορεί το γεγονός οτι δεν είχαν αρκετό χόρτο να τους οδήγησε στην πρέζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα να δείς, και εγώ που νόμιζα οτι ήταν προϊόν Αττικής, εμφιαλωμένο κάπου στα Γεράνια...

    =====

    Πάντως, αν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά επι του θέματος, αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε κάποιες μελέτες εκ Σουηδίας και Σκωτίας (κάτσε να τις βρώ να τις ξεθάψω τώρα) που βρήκαν ακρως σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ χρήστων (της γενιας που είχε πλέον ξεφτιλίσει την άσπρη) - ιδίως στη Γλασκόβη, που γινόταν το έλα να δεις - και μητέρες που είχαν δεχθεί πεθιδήνη (an opiate) σαν αναλγησιακό κατα τον τοκετό.

    Βέβαια το κατεστημένο έτρεξε πατείς-με πατώ-σε να καλύψει αυτή την δουλειά, και από ο,τι ξέρω τα κονδύλια για τέτοου είδους έρευνα έχουν μυστηριωδώς ελαtτωθεί στις μέρες μας.

    Η ιατρική άποψη νομίζω οτι είναι οτι ένα mega-dose οπιούχων, άμα τη γενήσει, δεν έπιρεάζει με κανεναν τρόπο το βρέφος, ούτε την μέλλουσα ψυχολογία του, εφόσον δεν θα το... θυμάται! Κυτταρική μνήμη βέβαια (χώρια ψυχολογική) δεν υφίσταται.

    Ενδέχεται λοιπόν, ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ πρεζονίων να ξεκίνησαν από... ΠΡΕΖΑ, σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία.

    k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1,2,3 πολλά blog ενάντια στη λογική τους που γεννάει εξαρτημένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι αν η κάνναβη είναι απλά χρήσιμη για να χαλαρώνει και να ταξιδεύει η ψυχή μας;
    Μανία που τους έχει πιάσει τους ΟΗΕδες και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να εξαλείψουνε τη χρήση της κάνναβης (και να μας φυλάξουν από τον εαυτό μας)... Βάλανε στόχο λέει να μην την πίνει κανείς στον κόσμο ως το 2008, κούνια που τους κούναγε... και η χρήση ανέβηκε 20 τα εκατό παγκοσμίως (στοιχεία του ΟΗΕ).
    Μήπως είναι όντως καιρός για λίγη ειλικρίνεια; Πες το βρε παιδί μου στη μάνα σου ότι καπνίζεις, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και μετά ας μλήσουμε και για την υποκρισία των υπολοίπων (κι έχουμε να πούμε πολλά, μας έχουνε φλομώσει στο ψέμα χρόνια τώρα). Και ας μιλήσουμε μετά και για την πατροπαράδοτη ρήση: Γιατί πίνεις αφού σε χαλάει;
    Ε,ας μην είμαστε και δογματικοί... υπάρχει και κόσμος που το μαστούριασμα δεν τους κάνει καλό, Οκ ας μην πίνουνε λοιπόν και πάει στράφι το άγιο χορταράκι...Προσφέρομαι άμα λάχει και για επιτήρηση,και όποιον βλέπω να τον ρίχνει σε κατάθλιψη, τσουπ του το βουτάω το τζόιντ και το πίνω εγώ.
    "θέλετε να αφήσετε τα ναρκωτικά;/ Τηλεφωνείστε μας και ερχόμαστε να τα παραλάβουμε",που έλεγε και μια αγγελία τοιχοκολλημένη στη Βαρκελόνη....
    Πέραν της πλάκας, www.encod.org, ρίξτε και καμιά τζίφρα, έτσι για τα μάτια του κόσμου.....
    y0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tρίζουν τα κόκκαλα του Χρήστου Βακαλόπουλου..

    Σου ορκίζομαι, Sraosha, κάτι με ξύπνησε (κρύο και ζεστό ταυτόχρονα), σύρθηκα και διάβασα, άφησα ένα σχόλιο ορθογραφίας κι έψαχνα στα γκουγκλ αν είχε σχέση ο Βακαλόπουλος με τον Αθανασιάδη και μετά είδα το σχόλιό σου. Μου λείπουν βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μου θυμίζει έναν άλλον φοβερό συσχετισμό που είχαν κάνει κάποτε και το είχαμε χρησιμοποιήσει στην Κοινωνιολογία όποτε βρέχει στο jersey γίνεται ένας βιασμός στη Νέα Υόρκη... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αφου λες για ηλιθιους συσχετισμους ας αναφερω και εκεινον που συσχετιζει τις γεννησεις με τον αριθμο των πελαργων σε μια περιοχη (θετικη συσχετιση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή