Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μετανάστευση στην Κύπρο

Εδώ και πολλούς μήνες με ρωτούν πολλοί φίλοι και γνωστοί αν είναι καλή ιδέα να μεταναστεύσει κανείς στην Κύπρο.

Η απάντηση εξαρτάται από το ποιος ρωτάει. Ωστόσο θέλω να κάνω κάποιες πολύ πρακτικές και πεζές επισημάνσεις που ίσως φανούνε χρήσιμες σε όσους το σκέφτονται (κι ίσως δε θέλουν ή δεν μπορούν να το συζητήσουνε μαζί μου).

Είναι μακράν
Όχι ιδιαιτερως: μόλις 100 λεπτά από την Αθήνα και 2 ώρες από τη Θεσσαλονίκη με ναύλα €140 με €280 πήγαιν'-έλα. Αλλά μόνον αεροπορικώς. Νησί. Χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η Βυρηττός είναι 22 λεπτά και το Τελ Αβίβ 38.

Του κυρ Βοριά
 Το καλοκαίρι (Μάιο-Οκτώβριο) η ζέστη φτάνει τους 47 υπό σκιά -- συνήθως εκεί μεταξύ 37 και 41 -- με μέχρι και 85% υγρασία. Το χειμώνα οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές αλλά μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου η θέρμανση είναι απαραίτητη, και λόγω ανέμων και υγρασίας, ό,τι κι αν σας πουν οι ντόπιοι.

Τα λεφτά είναι πολλά
Πολλοί ακούνε για τις κυπριακές αμοιβές και τους τρέχουνε τα σάλια. Να μη λησμονούν ότι το κόστος ζωής στην Κύπρο είναι πανάκριβο, ιδίως η στέγαση και οι μετακινήσεις, ενώ για θέματα υγείας αναγκάζεται κανείς να καταφύγει σε ιδιώτες ή και στο εξωτερικό (Ελλάδα ή Ισραήλ) πολύ πιο συχνά από ό,τι στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να προστεθεί σε όλα το κόστος μετεγκατάστασης. Οι συγκοινωνίες είναι σε νηπιακό στάδιο και το (δεξιοτίμονο) αμάξι απαραίτητο.

Πετραδάκι πετραδάκι
Έχοντας υπόψη ότι όποιος πρωτοέρθει στην Κύπρο θα πρέπει να νοικιάσει διαμέρισμα: πανάκριβα (με χαμηλό λόγο τιμής προς προϊόν) και πολύ συχνά με προβλήματα που δεν περιμένει κανείς, π.χ. έλλειψη θέρμανσης, κακή μόνωση, προβληματικές αποχετεύσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Κύπρο κατά κύριο λόγο ενοικιάζουν όσοι περιμένουν να αποπερατωθεί το σπίτι τους ή οι ξένοι.

Αδέρφια μας
Η κουβέντα κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι μάς αγαπούν, συμπαθούν ή όχι είναι τελείως άνευ περιεχομένου. Αν έχετε ελληνικό διαβατήριο και δεν είστε Πόντιος από την πρώην ΕΣΣΔ, η υποδοχή που θα έχετε από τους Ελληνοκύπριους θα είναι προνομιακή, τάξεις μεγέθους καλύτερη από οποιουδήποτε άλλου ξένου.

Δεν είναι ως εδώ η πατρίδα μας
Η Κύπρος δε μοιάζει καθόλου με την Κρήτη, ούτε ως τοπίο ούτε ως κάτι άλλο. Δε μοιάζει με την ελληνική επαρχία. Η ζωή στην Κύπρο δεν είναι σαν τη ζωή στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής επαρχίας. Μην περιμένετε να βρείτε το Ηράκλειο στη Λευκωσία, όσο κι αν μοιάζουν, ή την Κω στη Λάρνακα ή την Καλαμάτα στη Λεμεσό. Οι διαφορές στα έθιμα, στη νοοτροπία, στους τρόπους, στη συμπεριφορά, στον τρόπο ζωής είναι ευδιάκριτες ακόμη και στα μάτια των ξένων που έχουνε περάσει και από την Ελλάδα και από την Κύπρο.

Μικρός και μέγας
Η ελληνοκυπριακή κοινωνία είναι πυκνά δικτυωμένη, οι κοινωνικές σχέσεις είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ενσωμάτωση των ξένων που δεν παντρεύονται ντόπιους είναι αργή και ποτέ δεν προχωρεί πολύ: θα συγχρωτίζεστε ξένους, κυρίως άλλους Καλαμαράδες (δεν είναι βρισιά ο όρος). Οι Ελληνοκύπριοι και δε βρίζουν και αποφεύγουν αντιπαραθέσεις, καβγάδες και συγκρούσεις, ωστόσο δε θα διστάσουν να σας μαχαιρώσουν πισώπλατα. Με την εγκατάστασή σας πιθανόν να σας υποδεχθούν με τραπεζώματα, πεσκέσια και κεράσματα άνθρωποι που γνωρίζετε ελάχιστα. Σε αυτό η Κύπρος θυμίζει κοινωνική οργάνωση χωριού. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες υπηρεσίες δουλεύουν, χωρίς να είναι τυπολατρικές, ιδίως άμα μιλάτε ελληνικά ή αγγλικά.

A life less ordinary
Η κοινωνία είναι βαθιά κονφορμιστική και συντηρητική, πρυτανεύει το "κάνουμε και δε λέμε" που είπε κάποτε ο Καραμανλής (ο θείος). Η ανοχή σε εναλλακτικές εμφανίσεις, εναλλακτικές συμπεριφορές και κάθε λογής μη-μέινστριμ προσανατολισμούς είναι χαμηλή, συγκρίσιμη με της ελληνικής επαρχίας. Οι αξίες και οι δραστηριότητες της κοινωνίας περιστρέφονται γύρω από τον γάμο, την τεκνοποίηση, τη δουλειά, τα αυτοκίνητα, τις ταβέρνες, το χτίσιμο σπιτιού και τα υπαίθρια μπάρμπεκιου. Επειδή είναι μικρός ο τόπος, ό,τι αποκλίνει από αυτά έχει μεν τον κύκλο του (φίλοι της μοτοσυκλέτας, τζαζίστες, σινεφίλ, γκέι, ποδηλάτες, ροκάδες, ποιητές, φίλοι του Μπαχ) αλλά θα είναι κύκλος μικρός έως σμικρότατος.

Θέμα επιλογών
Η Κύπρος είναι πολύ ασφαλής και ήσυχη, προσφέρεται για οικογενειακή ζωή με τον τρόπο που εικονογραφείται στις αναπαραστάσεις της αμερικανικής σαμπέρμπιας.

Όχι με βάρκα την ελπίδα
Ναι, μπορείτε να διοριστείτε στο κυπριακό δημόσιο, αλλά οι εκπαιδευτικοί έχουν (υπό κατάργηση μάλλον) μακρά επετηρίδα και οι υπόλοιποι προσλαμβάνονται με όχι πάντοτε αδιάβλητους διαγωνισμούς. Ο ιδιωτικός τομέας, ιδίως οι υπηρεσίες, προσφέρουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν περιμένουν εσάς (όποιος κι αν είστε) οι Ελληνοκύπριοι για να του δώσετε τα φώτα σας ή για να μοιραστείτε μαζί τους το ταλέντο σας: βρείτε δουλειά προτού εγκατασταθείτε στην Κύπρο. Επίσης, ήδη έχουνε προηγηθεί πολλοί συμπατριώτες σας.

Επισημαίνω ότι τα παραπάνω είναι γνώμες και απόψεις κάποιου ο οποίος ζει εδώ επί δεκαετία, όμως δεν παύουν να είναι υποκειμενικές.

GatheRate

27 σχόλια:

  1. Χμμμ.

    Εντάξει. Λοιπόν, εγώ ζω στην Κύπρο δέκα χρόνια γεμάτα πάω για τον ενδέκατο. Δεν μετάνιωσα στιγμή που ήρθα, όταν σε φαινομενικά ανύποπτο χρόνο μυρίστηκα το τι θα έρθει στην Ελλάδα. Η Κύπρος, είναι μία "Ελλάδα", απαλλαγμένη από την "Βαλκανίλα". Απείρως πιο ανάλαφρη από τον νταλγκά και την ανατολή που κληροδότησε η τουρκοκρατία στην Ελλάδα. Αν ακούγεται περίεργο αυτό, διαβάστε ιστορία. Οι επιδράσεις στην Κύπρο είναι συντριπτικά δυτικές. Ευτυχώς. Οι κύπριοι, δουλεύουν και δεν χαβαλεδιάζουν. Δεν μαζεύονται στα καφενεία μέρα μεσημέρι ούτε ξενυχτάνε τις καθημερινές. Η ρουτίνα τους, είναι πολύ πιο ευρωπαϊκή από αυτή της Ελλάδας. Αγαπάνε έντονα τους Έλληνες, υπό έναν όρο: Να μην το παίζουν εξυπνάκηδες. Δυστυχώς, αμέτρητοι δικοί μας, κατέβηκαν στο νησί για να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Φύγανε κλοτσηδόν καθώς το μορφωτικό (Ακαδημαϊκό) επίπεδο των κυπρίων είναι πολλαπλάσιο από αυτό των "Καλαμαράδων"

    Αυτά στις δικές μου γενικές γραμμές- ενώ σε διάφορες λεπτομέρειες συμφωνώ με το κείμενο. Στα δέκα χρόνια που είμαι εδώ, έκανα μερικούς φίλους ζωής. Κύπριοι όλοι τους, και ας μην είμαι "παντρεμένος" αλλά απλά συζώ. Οι κύκλοι επίσης στους οποίους εύστοχα αναφέρεσαι είναι άλλη μία βρετανική κληρονομιά από τις διάφορες ανάλογες κοινότητες που υπάρχουν εκεί. Και στο Λονδίνο όταν ζούσα, των 12 εκατομμυρίων, συναναστρεφόμουν κατά κανόνα με ανθρώπους που μοιραζόμασταν κοινά γούστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπα: Η απάντηση εξαρτάται από το ποιος ρωτάει.

      Συζήτηση επί της ουσίας δε θα κάνω, αν και έχω εύλογες διαφωνίες. Απλώς θα επισημάνω ότι στη θέση της 'Βαλκανίλας' (υποτιμητικός και μάλλον πατερναλιστικός όρος) υπάρχει εντονότατη 'Μεσανατολίλα'.

      Για τους μαγκίτες καλαμαράδες έγραφα εδώ.

      Πάντως, το μέρος είναι τόσο μικρό που, υποπτεύομαι, ότι σας γνωρίζω.

      Διαγραφή
    2. Βρέθηκα στην Κύπρο το χειμώνα του 2005/6 λόγω της στρατιωτικής μου θητείας στην ΕΛΔΥΚ. Υπήρχαν διαστήματα, όπου οι έξοδοι από το στρατόπεδο ήταν συχνό φαινόμενο. Γενικά είχα τη δυνατότητα να κινηθώ μόνο εντός της Λευκωσίας. Η πόλη μου θύμιζε Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις. Έβλεπες τα μπαρ, τα σουβλατζίδικα, τις καφετέριες, την οδό Λήδρας και τα μαγαζιά της που έμοιαζαν σαν την Ερμού. Όλα αυτά σου έδιναν την αίσθηση ότι περπατάς στην Αθήνα.
      Απ' την άλλη, οι δρόμοι και τα φανάρια θύμιζαν Λονδίνο. Το ίδιο θα πρέπει να ειπωθεί και για τις τιμές. Όλα ήταν ακριβά. Βέβαια, πολλά στρατιωτικά οχήματα κινούνταν στους δρόμους της πόλης και σου υπενθύμιζαν ότι η Λευκωσία είναι διαιρεμένη. Θυμάμαι την επιγραφή στο τέλος της Ληδρας, κάπου σε ένα μνημείο για τους πεσόντες Ελληνοκύπριους γραμμένη και στα γερμανικά Die letzte geteilte Hauptstadt in Europa.
      Όντως η συγκοινωνία ήταν μάλλον ανύπαρκτη και μου έκανε εντύπωση που τα ταξί δεν τα σταματούσες στο δρόμο, αλλά έπαιρνες τηλέφωνο για να κανονίσεις τη μετακίνησή σου. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Κύπριοι που εξυπηρετούσαν ως πωλητές σε μαγαζιά στο τέλος πάντα μου έλεγαν thank you αντί για ευχαριστώ, γεγονός που με ενοχλούσε κάπως, αφού η ελληνική λέξη δεν τους ήταν άγνωστη.
      Πραγματικά πιστεύω όμως ότι σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία έχουν κοινά με τους Έλληνες. Ένας από τους φαντάρους με τον οποίο είχα γνωριστεί καλύτερα είχε συγγενείς στη Λευκωσία. Επρόκειτο για ένα νεαρό ζευγάρι που δεν είχε αποκτήσει ακόμη παιδί. Κάποια στιγμή, ο φίλος μου μας έφερε σε επαφή και από τότε οι επισκέψεις έδιναν και έπαιρναν. Εμείς βρίσκαμε ένα περιβάλλον οικείο μέσα σε ατμόσφαιρα κυριακάτικου τραπεζιού με φίλους και εκείνοι μάθαιναν για την Ελλάδα μέσα από τα δικά μας βιώματα. Οι συζητήσεις για πολιτικά και θέματα που αφορούσαν την ιστορία κάθε άλλο παρά σπάνιζαν.
      Γενικά, οι εντυπώσεις που έχω από την Κύπρο είναι καλές. Άλλωστε έπειτα από 7 περίπου χρόνια θυμάμαι πιο έντονα τις καλές στιγμές εντός και εκτός στρατοπέδου. Σε ό,τι αφορά βέβαια τους εκπαιδευτικούς και τη δυνατότητα απορρόφησής τους στη δημόσια εκπαίδευση ισχύει το καθεστώς της επετηρίδας, αλλά μάλλον και εκεί εξ όσων γνωρίζω είναι δύσκολα τα πράγματα. Κάπου είχα διαβάσει ότι θα εφαρμόσουν ένα νεό σύστημα διορισμών- εάν δεν το έχουν ήδη εφαρμόσει- κάτι σαν το δικό μας ΑΣΕΠ..

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ

      Διαγραφή
    4. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΕΡΙ ΒΑΛΚΑΝΙΛΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΙΔΩΝ,ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑ ΗΣΟΥΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΕΜΙ.ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΒΡΕΣ ΤΟ.ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗ.

      Διαγραφή
  2. Αμαν δηλαδή ρε Ανώνυμε, για όλα φταίνε οι "ελλαδίτες", έλεος πια με τη χωριατίλα σας! Οι τέλειοι κάτοικοι της Κύπρου και οι βλάχοι έλληνες που κουβαλιώνται στο νησί να το παίξουν ιστορία, δεν βαρεθήκατε πια το παραμυθάκι σας; Φτάνει, είπαμε να αυτομαστιγωθούμε στο ελλάντα και φάνηκαν τα κόκαλα από το πολύ μαστίγωμα.

    Είσαι φασίστας και τίποτα άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος γενικεύει ασύστολα, είναι όχι φασίστας, αλλά παρδαλό φασισταριό

      Διαγραφή
    2. Ομολογώ ότι κατά την παραμονή μου στην Κύπρο δεν έτυχα ποτέ άνισης ή αναξιοπρεπούς μεταχείρησης από τους ντόπιους. Θυμάμαι όμως ότι κάποιοι φαντάροι είχαν παραπονεθεί πως δεν έγιναν δεκτοί σε μαγαζιά και χώρους διασκέδασης ή τέλος πάντων σύμφωνα με τα λεγόμενά τους τους είχαν φερθεί άσχημα. Εκείνοι το απέδιδαν στην ελλαδίτικη... καταγωγή τους! Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  3. Γεια,
    εγώ σκέφτομαι να έρθω Κύπρο ως συμβασιούχος στο κυπριακό δημόσιο. Για την ακρίβεια περιμένω να μου τηλεφωνήσουν γιατί είμαι αρκετα ψηλά σε σειρά κατάταξης που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν θες μπορω να γίνω πιο συγκεκριμένη αλλά δεν ξέρω αν θα βοηθήσει σε κάτι. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο που μπορώ να κανω, κυρίως επειδή θέλω να εξετάσω τις πιθανότητες ανανέωσης των συμβάσεων. Έχω ζήσει και στην Αγγλία για 2 χρόνια για σπουδες και περιμένω αντίστοιχα ζόρια προσαρμογής. Παρόλαυτα με έχετε προβληματίσει πολύ.
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε πιο σαφείς πληροφορίες, γράψτε μου: θα χαρώ να δώσω πιο σαφείς πληροφορίες, αν μπορώ βεβαίως.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τη διάθεση σου να βοηθήσεις. Λοιπόν η αναμενόμενη πρόσληψη μου είναι στην υπηρεσία αναζήτησης αγνοουμένων ως αρχαιολόγος μεχρι το τέλος του 2012. Η πρόθεσή μου είναι να ψάξω δουλειά ως αρχαιολόγος στην Κυπρο αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση. Δεν μπορώ να ξέρω όλα αυτά εκ των προτερων και λογικά τα μαθαίνει κανείς μόνο δουλεύοντας και ψάχνοντας επί τόπου. Γενικά πάντως είμαι θετική στην αλλαγή περιβάλλοντος, μάλλον το θεωρώ και λίγο περιπέτεια. Το μονο που φοβάμαι είναι μήπως τελικά εξελιχθεί σε αναζήτηση ατλαντίδας....
      Ε.

      Διαγραφή
    3. Ας πούμε ότι έχω μια κάποια εικόνα και ότι νομίζω ότι αξίζει τον κόπο: αν υπάρχουνε προοπτικές κανονικά θα διαφανεί το πολύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

      'Κανονική' αρχαιολογία γίνεται πάντως σε πολλά σημεία του νησιού από τουλάχιστον τρεις φορείς.

      Διαγραφή
    4. Σ ευχαριστώ πάρα πολύ. Όταν γράφεις φορείς, εννοείς άλλους εκτός από το υπουργείο πολιτισμού και το πανεπιστήμιο;
      Ε.

      Διαγραφή
    5. "στην υπηρεσία αναζήτησης αγνοουμένων ως αρχαιολόγος"

      δηλαδή πρακτικά η χώρα λέει "θέλω τρόικα".

      Διαγραφή
  4. Αυτοί οι δύο και -- νομίζω -- κάποιες αρχαιολογικές αποστολές, όπως η γαλλική και η αμερικανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σου. θα παρακολουθώ το ιστολόγιο για νεότερα :-).
      Ε.

      Διαγραφή
  5. apo tin proti stigmi simfonisa ekato ta ekato me to arthro
    andy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι άρθρο αλλά κάποιες απαντήσεις σε πραγματικές ερωτήσεις που μου έχουνε κάνει πραγματικοί άνθρωποι.

      Διαγραφή
    2. έχοντας ζήσει 3 χρόνια στο νησί θα συμφωνήσω σε ένα βαθμό με το άρθρο...θα διαφωνήσω στο εξής...γράφεις ότι δεν μοιάζει με ελλάδα...μεγάλο λάθος...εγώ είμαι από την κρήτη και η λεμεσός, η πάφος και η λάρνακα μου την θύμιζαν πολύ έντονα.ειδικά δε, στα χωριά...είχα την αίσθηση ότι ήμουν σε κάποιο χωριό της ελληνικής επαρχίας...γενικά έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από το νησί...το νοιώθω πολύ οικείο...οι κύπριοι σε γενικές γραμμές είναι πάρα πολύ συμπαθείς και φιλόξενοι...γελαστοί και πρόσχαροι...υπάρχουν φυσικά και κάποιες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα...μακάρι να βρω την ευκαιρία να ξαναπάω.

      Διαγραφή
  6. Γιατί,τι συμβαίνει με τους Πόντιους από Ε.Σ.Σ.Δ kαι τους Κύπριους...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ τους ενθάρρυνε να εγκατασταθούν στην Κύπρο το κυπριακό κράτος τη δεκαετία του '90, ως αντιστάθμισμα του εποικισμού στον Βορρά, πολλές φορές αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και πέφτουν θυματα διακρίσεων και αρνητικών (στην καλή περίπτωση) στάσεων.

      Διαγραφή
  7. Και φαντασου, το ολο αναπτυξιακο οικοδομημα της Κυπρου στηριχτηκε στα μαυρα κεφαλαια που εισρευσαν απο την Ε.Σ.Σ.Δ .Φερανε τους 《Ρωσο-Ποντιους》 να κατηκοισουν στην Κυπρο, ως αντισταθμισμα του εποικισμου στον βορρα, αλλα και ως φθηνο εργατικο δυναμικο.Με λιγα λογια, ηρθαν στην Κυπρο να δουλεψουν και πληρωνονταν με χρηματα απο την Ε.Σ.Σ.Δ, δηλαδη, χρηματα που ανοικαν σε ολους τους πολιτες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης... Τι ειρωνεια.. Δεν φτανει και αυτο, πεφτανε και θυματα ρατσισμου απο Κυπριους... Τι να πει κανεις.;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!!!

    ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΗΘΕNA NA MOY ΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ(ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ) ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΩΣ ΝΟΣΥΛΕΥΤΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΙΔΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ....
    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΔΩ!!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ SITE ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ, Η ΤΟ MAIL TOY ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ ΘΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. reddit.com/r/cyprus έχει μια κοινότητα Κυπρίων

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα σε ολους. Θα ηθελα να μηλισω για την δικια μου εμπειρια μετακομισης και τροπου ζωης στην κυπρο. Καταρχας θα ηθελα να ξεκινησω με την μετακομιση επιπλων κ αλλων τετοιων ειδων. Ειναι μια πολυ χρονοβορρα ιστορια και πολυ δαπανηρη, το Container 20 στοιχησε περι τα 2000€ και στο φερνουν εξω απο την πορτα του σπιτιου που θα δηλωσης στην εταιρεια (Salamis προτεινω). Αυτοκινητο ΠΡΟΣΟΧΗ σκεφτειτε το καλα αυτο, το κοστος για αυτοκινητο μεχρι 4,5μ ειναι περι τα 600€ απο εκει περα εχεις τελωνειακα περι τα 180€, ελεγχος ΜΟΤ 120€, πρεπει να αλλαξετε τα φωτα του αυτοκινητου σας απο 250€, εγραφη αυτοκινητου 185€, τελη κυκλοφοριας απο 150 για 1.4, ασφαλεια απο 120€ αυτα ειναι περιπου τα εξοδα για το εισαγετε στην κυπρο.
      Επισης η ενοικιαση σπιτιων ειναι στα υψη δυαρι απο 400€ κ εχει ο θεος!!
      Ρευμα πληρωνεις εγγυηση 250€! το οποιο ειναι θεωρω πιο ακριβο απο ελλαδα κ ανα 2 μηνο.
      Η ζωη ειναι γενικα ακριβη σχετικα με τα δεδομενα της ελλαδας. Ψωμι απο 1,50€, γαλα 2lt 2.70, οπωροκηπευτικα το λιγοτερο 1€ (δεν υπαρχουν λαικες αγορες), supermarket αναλογως προιοντων καποια ειναι λιγο πιο φτηνα.
      Επιδοματα ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!, πρεπει να διαμενεις 5ετη στην κυπρο για να δικαιουστε....
      Δουλειες υπαρχουν κ η αληθεια προτιμουν καποιοι εργοδοτες τους ελληνες (Γιατι αραγε;) θελει παντως να εχει κ γνωστους κ τρεξιμο αρκετο...
      Αυτα προς το παρων...

      Διαγραφή
  9. Θα μπορούσα να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο με κάποιον κύριο η κυρία για μετανάστευση στην Κύπρο από Ελλάδα? Facebook messenger Efi Besiri???

    ΑπάντησηΔιαγραφή