Πέμπτη 15 Ιουνίου 2006

"Progressively backwards"

στον Χοιροβοσκό που το ενέπνευσε

Όταν ήμουνα στο σχολείο, ήμουνα το πιο 'συντηρητικό' παιδί της τάξης πάνω από το όριο φυτουκλότητας / βλιτοσύνης: δεν κάπνιζα (μέσα ή έξω από τις τουαλέτες), δεν ήμουν ούτε κνίτης ούτε καν Ρήγας Φερραίος, δεν είχα κάνει φούντα, δεν είχα χρησιμοποιήσει κατάληψη για να το κάνω με τη Ρ. (η οποία ήρθε από την Τρίπολη, ανέτρεψε όλες τις γκομενικές ισορροπίες στο Λύκειο και εξαφανίστηκε μέσα σε αραχνοΰφαντα πέπλα και σύννεφα καπνού), δεν είχα πάει στο μπουρδέλο, δεν έπαιρνα τσόντες από το βίντεο κλαμπ, δεν ανήκα σε ναζιστική νεολαία παναθηναϊκών οπαδών -- η λίστα είναι μακρόσυρτη και μπανάλ διότι, όπως λέει κι ο Σκοτ Φιτζέραλντ στην πρώτη σελίδα του Γκάτσμπυ, "intimate revelations of young men [...] are usually plagiaristic and marred by obvious suppressions" ('οι εκμυστηρεύσεις των νεαρών είναι συνήθως προϊόντα λογοκλοπής και λεκιασμένες με προφανείς αποσιωπήσεις').

Δεκαετίες μετά, και ενώ η ευχή που μου τραγουδούσανε κάθε χρόνο 'με άσπρα μαλλιά' έχει πιάσει, είμαι πλέον ο πιο αβανγκάρντ, αριστερός, προοδευτικός και γενικά γουάου από τους συνομηλίκους μου πλην ενός (για να μην πω για τους συναδέλφους μου κι έχουμε και λιποθυμίες). Και πάλι δε θα απαριθμήσω τα κριτήρια όσων ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, για να προστατέψω αθώους γύρω μου, όμως μου το λένε συχνά πυκνά, άλλοι με θαυμασμό, άλλοι με περιφρόνηση, άλλοι με απορία.

Άρα, είτε έχω στο μεταξύ πάθει κι εγώ μια δυναμική απελευθέρωση και ριζική χειραφέτηση, είτε η ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια προχωρεί δυναμικά προς τα πίσω και δεξιά (ναι, εκεί πίσω από το ντουλάπι όπου φυλάμε τα προικιά, τη σημαία, τα χαρτιά του δανείου και τις πομπές μας).

GatheRate

5 σχόλια:

  1. αντιθετα εγω εκανα μικρος σχεδον ολα οσα λες (εκτος απο τα προφανως ηλιθια).

    Αλλα αλλο το να σου αρεσει ο χαβελες, το κριτικο πνευμα, η ερευνητικη ματια, η αποκαθηλωση των προτυπων και αλλο να ανεχεσαι καθαρματα.

    Γενικα μπορω να παρατηρησω, (δεν ξερω αν ισχυει για σενα) οτι παιδια που στο σχολειο δεν το εριχναν εξω, οταν μεγαλωνουν καμμια φορα τεινουν να το παιζουν επαναστατες και να παλιμπαιδιζουν... με τον πιο ανουσιο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα, είτε έχω στο μεταξύ πάθει κι εγώ μια δυναμική απελευθέρωση και ριζική χειραφέτηση, είτε η ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια προχωρεί δυναμικά προς τα πίσω και δεξιά (ναι, εκεί πίσω από το ντουλάπι όπου φυλάμε τα προικιά, τη σημαία, τα χαρτιά του δανείου και τις πομπές μας).

    Είναι or, όχι xor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hint: Όλοι οι πρώην συμμαθητές μου της hip συνομοταξίας παντρεύτηκαν νωρίς και τώρα έχουν ήδη καραφλίτσα, κοιλίτσα και ένα ως τρία κουτσούβελα. Εγώ τουλάχιστον, ως αιλουροδαίμων, έχω ακόμα τη γούνα μου, δεν έχει μαδήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι περίεργο Sraosha. Κάπως έτσι πέρασε κι εμένα η ως τώρα βιωτή μου. Όπως λέει κι ο Rakasha, οι υπερhip συμμαθήτριες και συμφοιτήτριες έτρεξαν με χίλια σε γάμους συμβατικούς, αναπαρήχθησαν μετά μανίας και αναρωτιούνται γιατί όχι κι εγώ..Γιατί άραγε..

    Αν υποψιαστώ ότι είμαι cool θα εκπλαγώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή