Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κουίζ



Δραπετσώνα; Περιστέρι; Πετρούπολη; Κερατσίνι; "Τρίτος Κόσμος";

Η απάντηση εδώ.

GatheRate

7 σχόλια:

  1. μα πώς θα μπορούσε να είναι κάτι από όλα αυτά; δεν έχει ούτε μία κεραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, σωστά: τις κεραίες βλέπουν κι ενοχλούνται όσοι ρητορεύουν για τριτοκοσμικές πόλεις κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μιλάμε για έναν κόσμο που γράφει χωρίς να διαβάζει, που μιλάει χωρίς να ακούει, που παραθέτει χωρίς να καταλαβαίνει. Κι άλλα πολλά. Κι ο κόσμος αυτός φρονεί ότι πρέπει να μας διδάσκει, να μας διαφωτίζει, να μας φρονηματίζει."
    Έγραψε ο άσχετος από αρχιτεκτονική και πολεοδομία πριν ασχοληθεί με θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Συγκίνηση.

    Και με ρίσκω να σας σοκάρω, όχι, αυτοί που ρητορεύουν για τριτοκοσμικές πόλεις δεν είναι μόνο φυσιολάτρες με σαγιονάρες ή δάσκαλοι που διαβάζουν δακρύζοντας κάθε χρόνο στους μαθητές τους τα "Ψηλά βουνά" του Παπαντωνίου. Κρατηθείτε: πολλοί από αυτούς δεν θεωρούν όλες τις πολυκατοίκιες άσχημες. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μπορούν να ξεχωρίσουν μια ωραία πολυκατοικία από μια άσχημη! Συγκλονιστικό, isn't it?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @trollidi: Μπορεί να είμαι άσχετος (μπορεί) από αρχιτεκτονική και πολεοδομία αλλά δε γράφω σε εφημερίδα για αυτά τα θέματα, ούτε επαγγέλλομαι τον γενικών καθηκόντων διανοούμενο του οποίου η άποψη για αρχιτεκτονική και πολεοδομία θα έπρεπε να έχει a priori βάρος.

    Επίσης, στο βαθμό που οποιοσδηποτε μπορεί να έχει επίγνωση τέτοιων πραγμάτων, και διαβάζω, και ακούω και σωπαίνω όταν δεν καταλαβαίνω.

    Τώρα, οπωσδήποτε έχετε δίκιο: μερικοί από όσους θεωρούν την Αθήνα τριτοκοσμική δεν θεωρούν όλες τις πολυκατοίκιες άσχημες. Αντιλαμβάνονται ίσως ότι τα προβλήματα της Αθήνας είναι μάλλον άλλα, όχι οι πολυκατοικίες. Και βεβαίως ισχυρίζονται ότι μπορούν να ξεχωρίσουν μια ωραία πολυκατοικία από μια άσχημη, όλο και περισσότεροι μπορούν: δεν είμαστε πια στα 1982.

    Τέλος, και με όλο το θάρρος: αφήσατε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια που μου έχουνε κάνει. Δημιουργήσατε προφίλ στον blogger ίσα-ίσα για να το αφήσετε. Δε θα έπρεπε να τιμάτε τη νεοπαγή περσόνα σας περισσότερο και να της δώσετε ένα πιο ταιριαστό όνομα; π.χ. pikionis ή tadao_ando ή κάτι τέτοιο; Με όλο το θάρρος, και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από αυτήν την άχαρη οπτική της κάργας, όχι οποιουδήποπτε πουλιού (επειδή υπάρχουν και πουλιά που κυνηγάνε τα απολειφάδια των ανθρώπων) όλες σχεδόν οι πόλεις μοιάζουν με πόλεις που θα σχεδίαζε ο Μυταράς, γιά να το ειπώ ατεχνώς. Αλλα η πόλη που δείξατε δεν έχει καμία σχέση με Περιστέρι. Λίγο πιό κοντά άν την παρατηρούσατε, θα βλεπατε προσεγμένες ταράτσες οι μισές χρηστικές, πολλες με μονώσεις βαρβάτες. Οι όψεις των κτηρίων προσεγμένες ,όπως συμβαίνει συχνά τις θεωρούμε πληκτικές, αλλα υπάρχει και μιά σπανιόλα κατάληξη μιάς τουβλοκατασκευής.Εργοστάσιο ηλεκτρισμού στο βάθος, όχι όπως το Γκαζι και άλλα νεολαϊκά. Και στο κεντρο της φωτογραφίας χτίζεται ένα συγκρότημα γραφείων ή κατοικιων. Εχετε ιδεί στην Ελλάδα ανάλογο γιαπί;Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες αφήνω γιά να γεμίζω έχθρα και αντιπάθεια γιά το ελληνικό δήθεν αστικό τοπίο.
    Υπάρχουν και τριτοκοσμικές πόλεις εξόχως λειτουργικές. "Τριτοκοσμικός" είναι όρος-φερετζές του σαχλαμπίχλα.Οι ελληνικές πόλεις είναι εχθρικές, με μαφιόζικες όμως γειτονιές που λατρεύουμε, αφού μερικες ανήκουν στην μαφία στην οποία ανήκουμε. Είναι αλειτούργητες πόλεις. Μήτε μη λειτουργικές μήτε αλειτουργικές.Αλλα εσείς είσθε Λευκωσιανός,και σας διασώζει το κλίμα, όπως άλλους μιά βροχή.

    Α,μικρέ,και κάτι άλλο: το 1982 ήταν εξαιρετικά εύκολο, ωσάν σταγόνα μέλι στο βυζί της, να διακρίνετε μιά ελκυστική πολυκατοικία.Μετά ήρθε το ανοδιωμένο αλουμίνιο ,οι μελέτες σκοπιμότητος και το σύντομος γάμος ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό μου αρέσει πολύ:

    Υπάρχουν και τριτοκοσμικές πόλεις εξόχως λειτουργικές. "Τριτοκοσμικός" είναι όρος-φερετζές του σαχλαμπίχλα.Οι ελληνικές πόλεις είναι εχθρικές, με μαφιόζικες όμως γειτονιές που λατρεύουμε, αφού μερικες ανήκουν στην μαφία στην οποία ανήκουμε. Είναι αλειτούργητες πόλεις. Μήτε μη λειτουργικές μήτε αλειτουργικές.

    Τώρα, όσον αφορά αυτό:

    Α,μικρέ,και κάτι άλλο: το 1982 ήταν εξαιρετικά εύκολο, ωσάν σταγόνα μέλι στο βυζί της, να διακρίνετε μιά ελκυστική πολυκατοικία.

    Ναι, αν ήταν κάποιος επαΐων. Ωστόσο, το 1982 ήτανε ζήτημα αρχής και τιμής για τον μέσο μορφωμένο να μισεί τις πολυκατοικίες, τα τσιμεντάνια κουτιά που φυλακίζουν τις ζωές μας κτλ.

    Α, κι αν με ξαναπείς Λευκωσιάτη, Λευκωσιανό, Λευκωσίτη ή Λευκωσέζο, θα σου κόψω την καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή