Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Προσδοκώντας τον σεισμό: η εκλιπούσα Κεντροδεξιά, ο θίασος και η συμμορία


Οι συγγενείς μου ήταν ή απογοητευμένοι κομμουνιστές ή κεντροδεξιοί. Υπήρχε κι ένας κρυπτοπασόκος θείος, αλλά δεν του το καταλογίζουμε του μακαρίτη γιατί ήτανε sui generis αλλά λεβεντάνθρωπος.

Η σοσιαλδημοκρατία βασίζεται σε μια φιλοσοφική επιλογή, σε μια πολιτική ουτοπία εξίσου χιμαιρική με άλλες, ή και πιο χιμαρική. Η μέθοδός της είναι το "κύμα το κύμα η πέτρα λιώνει, του ονείρου η αύρα μάς ενώνει". Η απουσία επανάστασης από το πρόγραμμά της την καθιστά ελκυστική σε όσους δεν είναι ακριβώς απελπισμένοι ή εντελώς συνειδητοποιημένοι. Είναι κάτι σαν το 'sex with no strings attached' των παντρεμένων που ψάχνονται: χωρίς πάθη και ταραχές, χωρίς άγριες νύχτες κτλ. Με την πίτα στο ταψί και τον σκύλο χορτάτο.

Κεντροαριστερά δεν ξέρω τι είναι.

Η κεντροδεξιά δεν έχει πολιτικές αρχές πάνω στις οποίες να βασίσει πρόγραμμα. Δεν είναι παρά μεσοπρόθεσμη διαχείριση που βασίζεται σε αντανακλαστικά, κυρίως στο αντανακλαστικό του συντηρητισμού, στο "κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει". Εμπνέεται από τη μοιρολατρία, από το "καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θ' αλλάξει ποτέ". Με άλλα λόγια, η κεντροδεξιά διαθέτει το μίνιμουμ πολιτικών ιδεωδών και εμφορείται από τη διάθεση να διατηρηθεί ό,τι υπάρχει: το μεν ιδεολογικά παραδεδομένο γιατί το ξέρεις και το έχεις δοκιμασμένο, το πολιτικοκοινωνικό status quo μην τυχόν κι έρθουνε χειρότερα. Άλλωστε η κεντροδεξιά ξέρει κάτι που δεν εννοεί να καταλάβει η σοσιαλδημοκρατία: τα αφεντικά και η ελίτ ούτε κατευνάζονται, ούτε απεμπολούν όσα απλώς και μόνο ποθούν. Η κεντροδεξιά ξέρει ότι ο καπιταλισμός δαγκώνει, δεν έχει ψευδαισθήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή (όχι του Νιντέντο, του θειου του του ζαμπόνηρου) ήταν κεντροδεξιό κόμμα, άρα χωρίς πολιτικές αρχές (αυτό που ο κόσμος λέει 'ιδεολογία'). Πολιτικές αρχές, νεοφιλελεύθερες, απέκτησε με τον Κώστα Μητσοτάκη (όχι τον γόνο, τον απέθαντο των Χανίων), που τη διαφήμιζε προεκλογικά ως "Φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία" (κι οι δικοί μας νομίζαν ότι λέει τον Βενιζέλο). Όταν λοιπόν απέκτησε 'ιδεολογία' η Νέα Δημοκρατία, άρχισε να προσελκύει, ολωσπαραδόξως, κάτι Γιακουμάτους και Παπαδόγγονες και Μιχαλολιάκους (Πειραιώς) αλλά και βασιλικούς (που μισούσαν τον Καραμανλή που τους άφησε ορφανούς κι αβασίλευτους). Παράλληλα, άρχισε να γίνεται ελκυστική σε πολλούς επισκόπους, που σήκωσαν τα μάτια από τα παγκάρια και είπανε να γίνουνε μικρομιλιετμπασήδες. Τότε περίπου έκανε και τις πρώτες εμφανίσεις του και ο Κωνσταντίνος Ντεγκρέτσια, αυτός που υπέστη το unfair treatment, στο καινούργιο τότε ιδιωτικό κανάλι Αντέννα.

Έκτοτε η ΝΔ ολισθαίνει διαρκώς προς τα Δεξιά. Καλύτερα: μετασχηματίζεται σε κόμμα δεξιό, δεξιών αρχών, με συμμαχίες και αρχές δεξιές. Με 'ιδεολογία', πια. Όταν λέω "Δεξιά" στην Ελλάδα, εννοώ Παπάγο και ΕΡΕ. Εννοώ μακρονήσια, γονυπετή υποταγή στο κεφάλαιο (υπαρκτό ή μη), εθνικισμό και πατριδοκαπηλία par excellence κτλ. κτλ. κτλ. κτλ.  Η διαδικασία αυτή του μετασχηματισμού ολοκληρώθηκε με την είσοδο του Βορίδη στην καθόλου πια κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Όπως κάθε δεξιό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, η ΝΔ απορρόφησε το φασιστικό ΛΑΟΣ και θα χρησιμοποιήσει τη ναζιστική συμμορία, με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς τους ναζί: ως πρόσχημα. Πιστεύω ότι ο διάολος θα μας πάρει ακριβώς τη στιγμή που η ΝΔ, ένας θίασος δεξιών και neocon Φαήλων και Μουρούτηδων που ακόμα θα παριστάνει το κεντροδεξιό κόμμα των απολιτίκ μικρομεσαίων, μεροκαματιάρηδων, νοικοκυραίων και αγροτών, θα αποτύχει να ζέψει τη συμμορία. Η οποία συμμορία ήδη π.χ. πουλάει προστασία, παραγκωνίζοντας σε αυτόν τον ρόλο μαφιούλες και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη κι η ΝΔ έχει προκαλέσει ανήκεστες ζημιές στην Υγεία, στα εργασιακά δικαιώματα και στην εργασιακή νομοθεσία. Έχει επισφραγίσει τη χρεοκοπία και τη μνημονιακή υποτέλεια της χώρας, έχει τσαλαπατήσει τους θεσμούς με ΠΝΠ και χαρχαλεύοντας τη δικαιοσύνη, ενώ έχει ενθαρρύνει τα σώματα ασφαλείας να γίνουνε το στρατιωτικό σκέλος της ναζιστικής συμμορίας. Δεν αρκεί να συντριβεί στις επόμενες εκλογές: είναι και πολύ δύσκολο να συντριβεί γιατί εξακολουθεί να ονομάζεται "Νέα Δημοκρατία" και να ανάβει το καντηλάκι του "Εθνάρχη" που, στο κάτω κάτω νομιμοποίησε το ΚΚΕ. (Άραγε το ΚΚΕ έχει πάρει χαμπάρι τον ρόλο που παίζει σε όλη αυτή τη διαδικασία; ή στον Περισσό κοιτάν εκεί μπροστά, εκεί όπου κοιτάζουν οι Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν στις αφίσες;) Η ΝΔ, έτσι όπως πάμε τώρα, εκλογικώς δε θα πέσει κάτω από 20%, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Μην περιμένετε τις εκλογές για να τους μαυρίσετε. Άλλωστε έχει εφεδρείες. Θα υπάρχει ακόμα το λιγδερό απολειφάδι του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, μετεκλογικά η ΝΔ θα πλευρίσει και τους ΑΝ.ΕΛ.: ανερμάτιστοι, εθνικιστές, θρησκόληπτοι, φασίζοντες (άρα σαν τη ναζιστική συμμορία, αλλά "σοβαρότεροι"), χωρίς εσωτερική ενότητα, θα έχουνε προτιμηθεί εκλογικά από τον μέσο αντινουδουϊκό κεντροδεξιό και δεξιό ψηφοφόρο (δεν είναι όλοι οι δεξιοί για τον θίασο).

Φρονώ ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί πριν τις εκλογές. Αν ξεπεραστεί το σοκ του Φεβρουαριου του '12 και ξανακατέβει ο κόσμος στους δρόμους. Αν υπάρξουν κινητοποιήσεις και ξεπεραστεί επιτέλους το βαθιά κεντροδεξιό αντανακλαστικό της γενικευμένης καχυποψίας, απαξίωσης και μοιρολατρίας. Όχι, δε θα μας σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως όχι ως αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αν προλαβαίνουμε να μας σώσει κάτι, είναι να δείξει επιτέλους, γαμώ το κέρατό μου το τράγειο μέσα, ο κόσμος τη γροθιά του: με κινητοποιήσεις και με πορείες. Α λα τούρκα: παντού, κάθε μέρα, με πείσμα. Όσο και να τις δαιμονοποιήσουν ως οχλοκρατία, ως τρε μπανάλ και ως βαρβαρούτσικες οι εντεταλμένοι μετριοπαθείς, οι χυδαίοι προπαγανδιστές, οι ορχεολογούντες φαηλομουρούτηδες, τα λαϊκά και λόγια φερέφωνα εργολάβων και "νταβάδων" (που έλεγε κι ο Νιντέντο), οι χωμένοι και οι γόνοι κι οι ανέμελοι διανοητές πέμπτης κατηγορίας και φάλαγγας, αν σειστεί ο τόπος, κανείς Σαμαράς και κανείς Σίμος και κανείς Άδωνις δε θα θέλει στο κάτω κάτω να πάει να κάνει παρέα στον Άκη, ή χειρότερα.

GatheRate

8 σχόλια:

  1. Καταρχας δεν βλεπω πως συμβαδιζει το ναφε με αυτο το κειμενο.

    Κατα δευτερον τοσο πολυ σε τρομαζει η πιθανοτητα να ηρεμησει λιγο η χωρα και να σταματησει να κατρακυλαει η οικονομια, που προτεινεις να τα ξανακανουμε ολα λιμπα α λα Τουρκα? Εχεις την εντυπωση οτι αυτα που εγιναν στην Τουρκια βοηθησαν τον τουρισμο της ή την οικονομια γενικα? Ουτε καν να διωξουν τον Ερντογαν δεν καταφεραν, που θα ηταν οπωσδηποτε ενα καλο αποτελεσμα, αν και δεν ξερω ποσο δημοκρατικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να ηρεμήσει λίγο η χώρα"; Καθώς ψυχορραγεί, εννοείτε;

      Όσο για τον τουρισμό της Τουρκίας, ω θε μου, τι να πω. Να ξεκινήσω από το πόσο τονώνει τον τουρισμό μας η εικόνα μιας χώρας όπου αλωνίζουν ναζί τραμπούκοι και βαράνε, με την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ.

      Για την οικονομία του -25%, ναι, οι ταραχές θα τη βλάψουν.

      Ω θε μου.

      Διαγραφή
    2. "Για την οικονομία του -25%, ναι, οι ταραχές θα τη βλάψουν."

      Άμα έχεις καρκίνο αυτός δεν ειναι λόγος να μπεις σε ένα gay bar γεμάτο σφίχτες με μπλουζάκι "ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ".

      Εσάς τους αριστερούς, ιδιαίτερα της λογοτεχνικής σχολής, σας χαρακτηρίζει μια καταστατική ανικανότητα να αντιληφθείτε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα και κυρίως ότι σπρώχνετε προς τα εκεί.

      Διαγραφή
  2. "Η απουσία επανάστασης από το πρόγραμμά της..."
    "Μην περιμένετε τις εκλογές για να τους μαυρίσετε. Άλλωστε έχει εφεδρείες."
    "Φρονώ ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί πριν τις εκλογές... με κινητοποιήσεις και με πορείες"

    Οι επαναστάσεις είχαν τόπο όταν δεν υπήρχαν δημοκρατικά πολιτεύματα.

    Ποιό είναι το πρόβλημα με την δημοκρατία και τις εκλογές;
    Το ότι μερικές φορές δεν εκλέγονται αυτοί που μας αρέσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επαναστάσεις είχαν τόπο όταν δεν υπήρχαν δημοκρατικά πολιτεύματα.

      Δεν ευαγγελίζομαι επανάσταση. Δεν έχω ούτε την πολιτική συγκρότηση ούτε την ανάλογη δράση στο ενεργητικό μου.

      Αλλά στην περίπτωσή μας, υπάρχει άραγε δημοκρατικό πολίτευμα πια;

      Διαγραφή
    2. Να αναφέρω το προφανές; το ενδεχόμενο οι εκλογές να φέρουνε κυβέρνηση με τη συμμετοχή μιας ναζιστικής συμμορίας; Ε, να, άντε: το ανέφερα.

      Διαγραφή
  3. Γιατί δεν ξεκινάς την πολυπόθητη επανάσταση εσύ και τα φιλαράκια του; Γιατί τα περιμένετε όλα από τους άλλους, εκ του ασφαλούς "αντιστασιακοί";

    ΑπάντησηΔιαγραφή