Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

now the drugs don't work

Βουλή είχα να παρακολουθήσω συστηματικά από το 1990-1991, όταν συζητιόταν το σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τότε θυμάμαι την καταπληκτική ως ρητορικό έργο απόλογία του Πέτσου, το κείμενο της οποίας δεν κατάφερα να εντοπίσω ποτέ.

Τις δύο τελευταίες μέρες, μετά από 20 έτη, πέρασα δυο μέρες με Βουλή και κανάλια. Οι περιστάσεις ήταν πολλαπλάσια κρισιμότερες από εκείνεις του '91. Ολοφάνερα οι βουλευτές δεν ήθελαν να προβούν σε πράξεις ή παραλείψεις που θα οδηγούσαν σε διάλυση του Κοινοβουλίου, αφού περίπου 200 από αυτούς θα το ξανάβλεπαν, όπως είπα, μόνον ως ξεναγοί σχολικών εκδρομών.

Οι ελιγμοί που έγιναν με γνώμονα αυτή την κοινή διαπίστωση ήταν αναμενόμενοι, κυνικότατοι και απαξίωσαν τον κοινοβουλευτισμό ακόμα βαθύτερα, και ως προβατώδη συμμόρφωση με εξωτερικά συμφέροντα και με την κομματική πειθαρχία (ομερτά συμμορίας που βάλλεται) και ως ιδρυματική αυτοσυντήρηση αντιπροσώπων που έχουν το ακαταλόγιστο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι κωλοτούμπες και η υποκρισία και οι θεατρινίστικα γελοίες παλινωδίες (γιατί το να αλλάξεις γνώμη είναι και ανθρώπινο και τίμιο) προκαλούν σε ανθρώπινο επίπεδο οίκτο για το πού σε ρίχνει η εξουσία και το αξίωμα (κατά το "πού σε ρίχνει η πρέζα"), αλλά και ηθική απαξίωση και διάθεση αποκήρυξης των πολιτικών και της πολιτικής όπως ασκείται.

Σε επίπεδο λόγου και ρητορικής το πλήγμα ήταν ακόμα πιο καίριο. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε συνηθίσει υπερθετικούς, υπερβολές, μεγαλαυχίες, μεγαλοστομίες, τα 'κανείς', τα 'τίποτα', τα 'όλοι', τα 'πάντα', τα 'ποτέ', τα 'οπωσδήποτε', τα 'απαραιτήτως' και τα 'αναπόφευκτα. Έχουμε ακούσει τόσες φορές για σωτηρία, για γκρεμούς, για συντέλειες και για καταστροφές. Έχουμε λοιπόν οδηγηθεί σε έναν λεξιλογικό και εννοιολογικό μιθριδατισμό: ό,τι κι αν ακούσουμε, όσο γελοίο και εξωφρενικό, όσο υπερβολικό, όσο ανόητο, όσο γελοίο, όσο εξώφθαλμα ψευδολογικό, τερατολογικό, υποκριτικό κι αν είναι, δε χαμπαριάζουμε, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, δε μας πιάνει.

Αυτό όμως δε σημαίνει, ελπίζω, ότι δεν αισθανόμαστε οι περισσότεροι πια βαθύτατη αποστροφή για τη μεγάλη συμμορία που εξακολουθεί να θέλει να είναι στα πράγματα, και δη εις βάρος μας. Το ότι ο καθένας, ο κάθε Παπουτσής, ο κάθε πορφυρογέννητος πρωθυπουργίσκος, η κάθε πασοκοφιγούρα, ο κάθε βλαξ αγράμματος ακροδεξιός, ο κάθε καβαλημένος ημιμαθής αριστερός λέει ό,τι θέλει όπως θέλει και ότι μετά το διανθίζει και με παραθέματα από τις Βέδες, τον Γιώργο Σαραντάρη, τον Ντος Πάσος, το Τρίο Στούτζες και τον Ίψεν δε σημαίνει πως δεν αισθανόμαστε πια οργή και αηδία. Είναι καλό ή κακό αυτό; (όπως με ρωτούσε κάποτε, πολύ παλιά, ένας μαθητής μου). Δεν ξέρω, δεν έχει σημασία: είναι η καινούργια πολιτική πραγματικότητα, εν μέσω διάφορων εκδοχών φτώχειας και διάλυσης ή κατάλυσης του κράτους.

Ακόμα και οι πρώην μετριοπαθείς μισούμε πλέον το ποιόν σας. Σας αποστρεφόμαστε και σας απεχθανόμαστε. Αυτή είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα. Είστε ανόητοι, είστε λίγοι, βρεθήκατε καιροσκόποι και λειψοί, όντας αμαθείς και αρπακολλατζήδες -- ή και όλα τα παραπάνω. Είστε ακατάλληλοι και καταστροφικοί, επιτρέψατε (με την ψήφο σας ή με την ανοχή σας ή με την ανικανότητά σας) σε μια ελεεινή κυβέρνηση Παπουτσήδων, Παγκάλων και Βενιζέλων υπό τον Παπανδρέου τον Έσχατο να φύγει (;) εν δόξη και τιμή, παρατείνοντας τη ζωή ενός Κοινοβουλίου που ώλεσε τη χώρα.

Εύχομαι ακόμα να σας πάρει ο διάολος με εκλογές (για το καλό του τόπου)· και ογλήγορα.

GatheRate

11 σχόλια:

  1. Συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου (αυτό δα έλλειπε). Ωστόσο:

    "οι πρώην μετριοπαθείς"

    Η δικιά μου μετριοπάθεια πάντως ριζοσπαστικοποιείται.

    "να σας πάρει ο διάολος [...] ογλήγορα"

    Φοβάμαι μήπως εμφανιστούν νέοι οι οποίοι θα διανθίζουν ό,τι πουν με παραθέματα της Χρυσιήδος Δημουλίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία , τους τακτοποίησες όλους : πασόκους , δεξιούς , αριστερούς. Και οι εκλογές που προτείνεις , όμως , δεν θα αναδείξουν πασόκους , δεξιούς , αριστερούς ? Χαρακτηρισμούς και ύβρεις ακούμε και στο καφενείο . Στο ωραίο σου blog περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @kukuzelis: Οι πολιτικές μου θέσεις (στον αμελητέο βαθμό που έχουνε σηημασία) παραμένουν μετριοπαθείς, κριτικές και διαλλακτικές. Ωστόσο η διάθεσή μου απέναντι στο παρόν πολιτικό προσωπικό και στην παρούσα σύνθεση της ελληνικής Βουλής είναι αυτή που καταγράφω. Εν ολίγοις: να μην "κάει το μπουρδέλο η Βουλή" αλλά να ξεκουμπιστούν όσοι την έκαναν στάβλο κι έχουνε κατασκηνώσει εκεί μέσα.

    @ανώνυμο: δεν τακτοποίησα κανέναν: οργίζομαι απέναντι σε μια Κυβέρνηση που πειθήνια και άκριτα μάς έφερε εδώ που μας έφερε αλλά τελικά τα βόλεψε εις βάρος μας· αγανακτώ απέναντι σε μια Βουλή που τελικά αποφάσισε να αυτοσυντηρηθεί για όσο πάει, αφού υλάκτισε και κλαψούρισε και μούγκρισε και λίγο. Δεν ξέρω ποιους θα αναδείξουν οι εκλογές. Ακριβώς τους ίδιους, αποκλείεται. Όσο για τα κόμματα της μεθεπόμενης Βουλής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συνθεση της σημερινης βουλης, οπως και της αυριανης θα εκφραζει με ακριβεια και επαρκεια αυτους που την ψηφισαν.
    Την συντριπτικη πλειοψηφια των συμπολιτων μας (και ολα τα κομματα πλην ΠΑΣΟΚ) που δεν ηθελαν δημοψηφισμα...
    που ηθελαν ομως εκλογες, για να βγει αλλος ενας συρφετος να αποφασιζει εξ ονοματος τους

    Φυσικα, σε ολο τον κοσμο, οι πραγματικοι (και οχι ελληνικης εσοδειας) αριστεροι, επικροτουσαν το δημοψηφισμα, σαν μια πρωτη "ντουφεκια" σε εναν πολεμο αναμεσα στη δημοκρατια και αγορες....

    http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2056870/Greece-referendum-crisis-A-damnable-contempt-democracy.html

    "For our political masters, you suspect, the time never quite will be right.
    ... By comparison, Mr Papandreou seems to be a man of rare courage.
    But in his commitment to letting the Greek people decide, he is a better democrat than many of our own parliamentarians put together."

    http://johnredwoodsdiary.com/2011/11/01/the-greek-referendum-brings-democracy-into-the-euro-crisis/
    "The Greek referendum brings democracy into the Euro crisis".

    "Greek referendum - Democracy versus the eurozone: For whatever reasons, George Papandreou was standing up for democracy. For two years, outsiders and international officials have dictated terms to Greece."

    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15553685.
    "the greek referendum - a breath of democracy".
    http://www.opendemocracy.net/anthony-barnett/greek-referendum-is-excellent-idea-original-article
    http://www.opendemocracy.net/anthony-barnett/greek-referendum-was-excellent-idea

    "με την δημοκρατια ή με τις αγορες".
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/11/2011_461301

    Στην ελλαδα, η Καιλη και τα πληρωμενα media το θεωρουν ανευθυνο και εγκληματικο - θα πεσουν οι αγορες...
    Οι "αριστεροι" το θεωρουν εκβιαστικο και χωρις αντικειμενο...
    Οποτε τωρα, εκλογες, κυβερνηση συνεργασιας και μνημονιο χωρις να ρωτηθει κανενας.
    Η δημοκρατια δεν αξιζει σε υπηκοους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο για τους αντιμνημονιακους, το δημοψηφισμα θα ηταν η μονη λυση¨
    Λεγοντας οχι στο μνημονιο με δημοφηφισμα, οχι απλως θα εδιωχναν τον νταβα (τον ΓΑΠ) ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ θα εξασφαλιζαν οτι δεν θα τους ξαναπηδηξει κανεις στο μελλον (μνημονιο)

    ΑΛΛΑ περηφανα επιλεγουμε εκλογες - ΙΔΙΟ ΠΗΔΗΜΑ - ΑΛΛΟΣ ΝΤΑΒΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "όπως έχω άλλωστε πει σε ανύποπτο χρόνο"

    ναυτία ατελείωτη

    ΚΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν τους άκουσες όλους ; λοβέρδοι, μίμηδες, άννες, βασούλες, βρυσούλες, άπαντες και άπασες να μας θυμίζουν "εγώ τα είχα πει, και στα όργανα και δημόσια", μετά πάλι ψήφος και μετά πάλι σοφτ αντάρτικο "όπως έχω άλλωστε πει σε ανύποπτο χρόνο δεν πάμε καλά" και μετά πάλι "ναι"

    οργανοπαίκτες, με καμιά εξαίρεση

    ΚΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "δεν καταλαβαίνουμε τίποτα". Α, σ'αρεσε ο Κοινουσης δηλαδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή