Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Περίλυπος... έως θανάτου

Η κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα το Μνημόνιο ως ιδεολογία, δηλαδή (για να μην παίζουμε τις κουμπάρες) ο χύδην νεοφιλελευθερισμός, ο ίδιος που θα μας έκανε όλους σούπερ πλούσιους και μάγκες, είναι πράγματι αδιανόητη. Πέρα από τη φτώχεια και την κατάλυση του κράτους πρόνοιας, πέρα από τον συνοπτικό τουφεκισμό της οικονομίας (όπως καταγράφεται από την κατακόρυφη πτώση των εσόδων του κράτους και, πιο εικονογραφικά, από τα κλεισμένα μαγαζιά), πέρα από τη συντεχνιακή αποθράσυνση, πέρα από την αποθηρίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας, έχουμε φανερά πια και μιας μορφής πολιτειακή συστροφή (δε θα την πω ακόμα "εκτροπή" -- τα πλάγια δικά μου):
Δεν θέλει η κυβέρνησή μας και οι συνεργάτιδες κυβερνήσεις να αντιδρούμε άλλο. Και κυρίως δεν θέλει να το κάνουμε ορατά και ηχηρά. Στην προηγούμενη μεγάλη διαδήλωση, η ΕΛ.ΑΣ είχε σπείρει από το πρωί τόσα δακρυγόνα στο Σύνταγμα ώστε να είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία που είχε εξαγγελθεί. Χθες, τα ΜΑΤ χτύπησαν εγκληματικά αθώους ανθρώπους – πολλούς! – ώστε να μην σταθούν μπροστά στη Βουλή. Και το τελευταίο 48ωρο, η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κυκλοφορεί με περίπολα στο κέντρο της πόλης και ξυλοφορτώνει όποιον την φαίνεται ξένος – φασιστικά περίπολα που εκδικούνται δήθεν στο όνομά σας, εσάς των δημοκρατών. Χθες τα χαράματα σκότωσαν έναν. Αλλά η ΕΛ.ΑΣ πολεμούσε αλλού.

Δεν συμπαθώ τις συνθηματολογικές κορώνες. Δεν μου αρέσει ο ξύλινος λόγος των συνδικάτων, δεν αντέχω καμιά «συνταγή». Μην τις συμπαθείτε ούτε εσείς. Μην συμπαθήσετε καμία παράταξη, κανένα κόμμα, το ίδιο μου κάνει. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι θυμάστε πως κάπου στην καρδιά αυτού του πράγματος που ονομάζουμε, συχνά με ελαφρότητα πολιτισμό, υπάρχει η ηθική. Όχι η ηθικολογία. Η ηθική. Ηθική σημαίνει: είμαι με την πλευρά της ζωής.

Και σας ρωτώ: αν δεν είστε οι δημοκράτες πολίτες μιας δημοκρατίας, τότε τι είστε;
Ναι, είπα ότι θα επιστρέψω στα μίνιμα, μέσα. Ναι, αλλά τι να γράψω: για σινεμά και ερωτικές περιπτύξεις; Για λοξό διάχυτο φως μπροστά στο παράθυρο; Για τι; Δεν ξέρω, απόψε δεν μπορώ.

GatheRate

6 σχόλια:

  1. Σραόσα, δεν πάμε καθόλου καλά. Απόγνωση. Ξέρεις τι σκέφτομαι.

    Και ανοίγω την τηλεόραση, και παίζει το Καμπαρέ. Και, ξέρεις τι ακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο το κείμενο και απόλυτα σωστό.

    Απλά η δημοκρατία έχει πεθάνει κι η Χ.Α. εξακολουθεί κι είναι νόμιμο κόμμα εν Ελλάδι.

    Ουδέν σχόλιον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σραόσα, δεν πάμε καθόλου καλά. Απόγνωση. Ξέρεις τι σκέφτομαι.

    Και ανοίγω την τηλεόραση, και παίζει το Καμπαρέ. Και, ξέρεις τι ακολουθεί.

    [σχόλιο που είχε καταπιεί η μαύρη τρύπα του μπλόγκερ, το ξαναφήνω για ιστορικούς λόγους. Ας προσθέσω ότι πρώτη φορά είμαι τόσο απόλυτα απαισιόδοξος για τον κωλότοπο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε θα τον έλεγα κωλότοπο. Άλλοι είναι οι κωλότοποι. Οι κωλότοποι έχουν έντονη κωλοτοπιότητα, το νιώθεις και το μυρίζεις με το που θα προσγειωθείς εκεί.

    Η κοινωνία στην Ελλασηρωωνχώρα είναι εδώ και δεκαετίες (από το 1965, ας πούμε, και μετά) μια βαθύτατα μη ηθική κοινωνία. Νομίζω ότι το έλλειμμα ηθικής είναι σοβαρότερο και από το έλλειμμα πολιτικής σκέψης (με την οποία είχαμε τουλάχιστον την Αριστερά κάπως να ασχολείται μέχρι το 1989).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ελεγα παντως οτι και η Ελλαδα εχει αρκετη κωλοτοπιοτητα. Ισως απλως προκεται για εναν κωλοτοπο, που επαψε να ειναι υπερβολικα κωλοτοπος για 20 περιπου χρονια, στην διαρκεια των οποιων οι κατοικοι ειχαν τον χρονο να αναπτυξουν την σημερινη οιηση του κριματος της επιστροφης στην κωλοτοπιοτητα. Ακομη και το βιωμα της κωλοτοπιοτητας στην Ελλαδα ειναι κιτς, γι αυτο και δεν τον παιρνουμε πολυ στα σοβαρα. Νομιζω παντως οτι ελλειμμα παιδειας ευθυνεται για τα περισσοτερα κακως κειμενα, το "μη ηθικη" κοινωνια ειναι μεγαλη κουβεντα, οι ανθρωποι ειναι παντου το ιδιο φαυλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι άνθρωποι είναι παντού (και) φαύλοι αλλά οι κοινωνίες έχουνε κάποιες ηθικές προδιαγραφές προς τις οποίες τείνουν, έστω, ατελώς και, έστω, συνήθως υποκριτικά. Εμείς στην Ελλάδα, όπως σχεδόν το είπε ο ανθρωπάκος στον σύνδεσμο του προηγούμενου σχολίου μου: υπολείμματα αφελούς αγροτοποιμενικού ηθικισμού μέσω Εκκλησίας και Ζωής, κάποια μαγκώματα λόγω ΚΚΕ και τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή