Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

#free_sakkas

Μόλις έκλεισα 12ώρο δουλειάς, αυτό με το γνωστό διάλειμμα για φαγητό και καφέ, οπότε θα εκφραστώ αποσπασματικά και κάπως ασυνάρτητα, αλλά από ανάγκη.

Η προφυλάκιση ενός κατηγορούμενου για δυόμισυ χρόνια είναι απολύτως απαραδέκτη, ακόμα και αν κατηγορούνταν ότι π.χ. έβαλε βόμβα σε σινεμά γεμάτο κόσμο ή ότι με πράξεις και παραλείψεις του έκλεισαν ή δεν άνοιξαν μονάδες εντατικής θεραπείας με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς να πεθάνουν.

Οι πολιτικές διώξεις και η γενικευμένη εκδικητικότητα του ελληνικού κράτους εναντίον αναρχικών δεν είναι κάτι καινούργιο και δε με εκπλήσσει καθόλου. Ούτε με εκπλήσσει η διατύπωση "αδίκημα της αναρχίας". Δε με εκπλήσσει τίποτα. Το ελληνικό κράτος είναι σε πόλεμο με τον αναρχισμό και τους αναρχικούς από το 1974. Και δε θα τον σταματήσει όσο ο πόλεμος αυτός είναι φτηνός και όσο τα θύματά του αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, συγκατάβαση ή δαιμονοποίηση. Το ξέρω όχι γιατί διαθέτω πολιτικό έρμα αλλά γιατί μεταξύ 11 και 23 ετών κάθε Π-Σ-Κ ήμουν μεταξύ Ερεσσού, Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη: θειοι, ξαδέρφες, έξοδοι.

Δεν πιστεύω ότι η πολιτική είναι υπόθεση των επαϊόντων και των ειδικών. Από την άλλη, μου λείπουν και η πολιτική ωριμότητα, που προκύπτει από σχετικά διαβάσματα και συζητήσεις, και η πολιτική τριβή, που κερδίζεται μέσα από συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες με όλη τη λάντζα και τη μπίχλα που αυτό συνεπάγεται. Επίσης, όταν μιλάει κανείς για το πολιτικό, είναι πολύ εύκολο να προκρίνει τις δικές του εμμονές ως τα αίτια του Κακού: τα φρηπρές, έντυπα και ηλεκτρονικά, βρίσκουν υλικό προς δημοσίευση εδώ και τρία χρόνια γραμμένο με ακριβώς αυτή τη μανιέρα. Ωστόσο, νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει όσα κάνει -- και θα κάνει και πολλά περισσότερα -- γιατί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 20% στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν. Όπως το 10 με 15% των συμπατριωτών μας είναι φασίστες, το 20% αυτοπροσδιορίζεται ως αυτό που λέμε νοικοκυραίοι: κανονικότητα άνευ όρων. Ό,τι και να γίνει. Κόμμα τους είναι ιδανικά κι απροσχημάτιστα πλέον αυτή η ΝΔ. Ναι, πρόκειται για τους "μα δουλειά δεν είχε αυτός/αυτή ο/η _____ ". Ένας κόσμος χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς συμπόνοια, χωρίς αίσθηση δημόσιου χώρου και χωρίς αλληλεγγύη για όποιον δε θα τους ανταποδώσει, χωρίς καμμία σκασίλα για το μέλλον: ο περιούσιος λαός του χωριατοκαπιταλισμού μας, ενός χωριατοκαπιταλισμού που χτίστηκε με τις λεηλατημένες εβραϊκές περιουσίες, τον δοσιλογισμό, τη μαύρη αγορά κτλ.

Έχω φίλους και συναδέρφους ισραηλινούς γενναίους. Που πάνε φυλακή γιατί αρνούνται να κάνουν την ετήσια θητεία τους στα κατεχόμενα. Πού ζούνε εξόριστοι γιατί η αντικατοχική τους δράση είναι ανοιχτά ανεπιθύμητη, self-hating Jews τους λένε. Που τις φτύνουνε στον δρόμο γιατί είναι ξέσκεπες. Απόψε θυμήθηκα όσα μου έλεγαν για την ισραηλινή κοινωνία, η οποία αγοράζει (φαντασιακή) ασφάλεια πληρώνοντας με ελευθερία, με δικαιώματα, με δημοκρατία, με ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουνε θεσμοί αλλά είτε συμπορεύονται είτε αγνοούνται. Οι ακροδεξιοί είναι και δεν είναι ρυθμιστές. Σκεφτόμουν ότι προς τα εκεί πάει και η άλλη χώρα με γαλανόλευκη σημαία: θα αγοράζουμε (φαντασιακή) ασφάλεια και φασματική ανάπτυξη πληρώνοντας με ελευθερία, με δικαιώματα, με δημοκρατία, με κοινωνικά αγαθά, με ανθρώπινες ζωές.

H εικόνα φτιάχτηκε από τον costinho.

GatheRate

8 σχόλια:

  1. Οι εβραίοι και οι φίλοι σου οι ισραηλινοί τι σχέση έχουν με την παράνομη προφυλάκιση του Σακκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια αυταρχική κατ' όνομα δημοκρατία, στην οποία οι επιτακτικές ανάγκες και η κατάσταση εξαίρεσης θα δικαιολογούν τα πάντα, ενώ ολόκληρη η κοινωνία και το πολιτικό φάσμα θα διολισθαίνει όλο και πιο αυταρχικά και πιο ολοκληρωτικά (σχεδόν βρίζεις τη Δεξιά όταν λες "Δεξιά" αυτό το πράμα).

      Σύντομα θα βρισκόμαστε στη θέση των φίλων μου. Απείθαρχοι πολίτες β' κατηγορίας υπό επιτήρηση, σταμπωμένοι με το χάραγμα του απείθαρχου και μη πατριώτη, του ανθέλληνα και το "εθνομηδενιστή".

      Διαγραφή
  2. Βάλε κι αυτή τη συνιστώσα στο μοντέλο
    https://twitter.com/xasodikis/status/350213337528811521

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από που και ως που είναι πολιτική δίωξη; Ο τύπος συννελήφθη με ένα τσουβάλι όπλα στη κατοχή του, κατηγορείται για τρομοκρατία και υπάρχουν στοιτεία συμμετοχής του σε αξιόποινες πράξεις.
    Το ότι η ελληνική δικαιοσύνη γαμιέται και καθυστερεί αδικαιολόγητα τέτοιες υποθέσεις ενώ έπρεπε να τους δίνει προτεραίοτητα, δεν σημαίνει ότι και ο Σακκάς είναι αθώος. Όταν μάλιστα υπάρχει ανάλογο πρόσφατο ιστορικό με το φιάσκο Μαζιώτη (αφέθηκε ελεύθερος ακριβώς για τον ίδιο λόγο και... εξαφανίστηκε), δείχνει ότι δεν υπάρχει εκδικητικότητα αλλά αντίληψη του τι (πιθανότατα) θα ακολουθήσει.
    Τέλος πάντων κακώς κρατείται τόσο καιρό χωρίς δίκη και έτσι όπως τα κάνανε καλύτερα να τον αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη, αλλά όχι να φτάνουμε στο άλλο άκρο να μιλάμε για αθωότητα ή πολιτική δίωξη. Υπάρχουν χιλιάδες αναρχικοί εκεί έξω που δεν διώκονται για τίποτα, μην τσουβαλιάζουμε ούτε αυτοενοχοποιούμε τον αναρχικό χώρο σε μία προσπάθεια υπεράσπιστης εγωκεντρικών, αντικοινωνικών, ατομικιστικών τρομοκρατικών στοιχείων που έχουν εκφραστεί πολλές φορές απαξιωτικά ακόμα και για δράσεις αλληλεγγύης του χώρου.
    Επίσης αυτό το 'απεργία πείνας' μου κάνει λίγο με το 'θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω' που λέγαμε μικροί. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχεις και δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για τη στάνταρ κωλυσιέργεια και δυσκινησία της ελληνικής δικαιοσύνης. Αν είχανε πρόβλημα λόγω Μαζιώτη (που του άλλαξαν τα φώτα στα βασανιστήρια) ας τον δίκαζαν και αυτόν και τον Σακκά στην ώρα τους.

      Άλλωστε, ένα σωρό έμπορες ηρωίνης, νταβάδες και τέτοιοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι "λόγω παρέλευσης 18μηνου".

      Την απεργία πείνας ο Σακκάς την ξεκίνησε στους 29 (!) μήνες κράτησης, όχι στους 18μισυ.

      Όσο για το αν πρόκειται για πολιτική δίωξη, μένοντας στο θέμα οπλοκατοχή και μόνο: οπλοστάσια ναζιστών. Αυτό και μόνο.

      Διαγραφή
    2. Να θυμηθούμε και τον άλλο πολιτικό κρατούμενο, τον Μάκαρο, που αφού συνελήφθη μετά από ανθρωποκυνηγητό μηνών δεν κρίθηκε προφυλακιστέος γιατί (προφανώς) δεν ήταν ύποπτος φυγής. Ε, ναι, τι θέλετε τώρα, είναι δυνατόν ο επί μήνες φυγόδικος να θέλει να αποφύγει να δικαστεί;
      Ενώ με τον Σακκά, επειδή τη σκαπούλαρε κάποιος άλλος, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι.

      Διαγραφή