Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005

Εγκλεισμός

Αφού κακώς-κάκιστα δε σχολιάζετε όσα εύστοχα λέει ο Ρακάσας (πουλάκια μου, αλλού κι αλλού είστε λαλίστατοι και ζητάτε το άδειο κεφάλι του Λουδοβίκου ΙΣΤ' επί πίνακι ενώ θα καίγονται γλυκά οι δυτικές συνοικίες πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας, εδώ όμως μούγκα ομοθυμαδόν), θα σας πω κι εγώ κάτι έλασσον, να ζοχαδιαστείτε και να ανάψουνε τα πληκτρολόγια (καλά, σιγά, λέμε τώρα, μη φοβηθείτε κιόλας).

Με αφορμή τα όπλα φωσφόρου και σε σχέση με κάτι που έγραψα κυριακάτικα πριν κανα μήνα, θυμήθηκα τα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας, τα οποία επισκέφτηκα μια Κυριακή πριν κανα χρόνο.

Τα Μνήματα βρίσκονται μέσα στις κεντρικές φυλακές της πόλης, οπότε περίμενα στην ουρά με συγγενείς κρατουμένων. Μπαίνεις μέσα και σου αναθέτουν ξεναγό έναν δεσμοφύλακα. Βλέπεις τα κελιά που δεν έχουν κάγκελα, παρά ψιλές τρύπες σαν του κόσκινου, για εντονότερη διέγερση του αισθήματος απομόνωσης του έγκλειστου, και μια τρύπα σαν καμένη από τσιγάρο, ακριβώς για να περνούνε μέσα τα τσιγάρα. Βλέπεις τη μιαρή αγχόνη, μέσα σε μια αίθουσα που από αισθητική θυμίζει καμπινέ στρατώνα και από καθαριότητα ήδη νεκροτομείο, και τίποτε από τις ιλουστρασιόν βιτρίνες πίσω από τις οποίες σε εκτελούν μερικές Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπεις τα μνήματα. Μέσα στα μνήματα κάτι ανήλικα, κυρίως.

Μην περιμένετε να σας πω εδώ για την ΕΟΚΑ. Ρωτήστε καναν άλλον. Ούτε να μου πείτε για την ΕΟΚΑ. Σύμφωνοι;

Όταν τα είδα αυτά ένιωσα αποστροφή. Στο μυαλό μου δούλεψε αντανακλαστικά το εύκολο μοντερνιστικό άλλοθι: "Θανατική ποινή. Φρικτά κελιά. Έγκλειστοι νεκροί. Α, η κατάσταση του κόσμου τότε." Κι όμως, υπήρχαν φωνές στη Βρετανία εναντίον αυτού του απροκάλυπτα στυγνού μηχανισμού άτεγκτης καταστολής. Υπήρχε αντίληψη του τι γίνεται και πώς. Ήδη από την εποχή των Νεάντερταλ η τιμή στους νεκρούς θεωρείται δεδομένη, μας λένε. Άρα;

Άρα επρόκειτο για τρομοκράτες που εκρατούντο σε χώρους υψίστης ασφαλείας. Είχανε καταδικαστεί ως τρομοκράτες από πολιτικό δικαστήριο. Καλύτερα από το Γκουαντάναμο, λόγου χάρη. Και αν τους θάβαν εκτός φυλακής, θα δημιουργούσαν τόπους προσκυνήματος και εστίες αναταραχής. Απλά τα πράγματα, πρακτικά.

Άρα ο κόσμος δε βρισκόταν σε εγρήγορση. Δεν έβλεπε την ουσία του πράγματος και το αυγό του φιδιού που κυοφορούσε η αποικιοκρατική καταστολή. Βρίσκεται τώρα; Ενδεχομένως. Τι βλέπει; Ρωτάω απλώς, δεν ξέρω τις απαντήσεις. Και στο βαθμό που και βρίσκεται σε εγρήγορση και βλέπει ό,τι πρέπει να βλέπει, μήπως κοιτάει μόνον προς την πλευρά της μεγάλης δύναμης και όχι προς τα δικά μας κοντέινερ που περιέχουν μετανάστες;

(Σας παρακαλώ, μην αναφέρετε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: δείξτε στοιχειώδη σεβασμό. Επίσης, μη μου στείλετε σχόλια για το αν το τάδε μπορεί να συγκριθεί με το δείνα και για το ποιος αρκουδιάρης είναι ο πιο κακούλης. Όπως είπε κάποτε κι ο Τσόμσκυ, το Λουξεμβούργο δεν είναι εκ φύσεως φιλειρηνικό. Κοινώς, ό,τι μπορεί κάθε ιμπεριαλισμός να κάνει, το κάνει...)

Θα ξαναφωνάξετε 'Κρεμάλα στους φασίστες';

GatheRate

8 σχόλια:

  1. Diladi theleis me liga logia na apanthsoume se kati pou einai hdh gnwsto
    (an eisai poliths me anoixta matia ki aftia) apo alla mesa mazikhs enhmervshs
    kai na grapsoume kammia malakia o kathenas?
    Ante kai grapsame ante kai antapanthses
    Kai?
    Tha ginei kati?
    Oti kanei o kathenas to kanei apo to
    diko tou proswpiko meterizi kai oxi epeidh mporei na apanthsei s'ena post
    pou nomizei oti mas anoigei kai ta matia ektow twn allwn!
    Xalarwse den eisai mono esy h o allos eyaisthitos s'ayth th xwra.Oute to na sou apanthsw edw kai na ginei enas dialogos me treis grammes tha allaxei kati.Tha sou pw th gnwmh moy tha peis
    kai sy thn dikia soy ..kai?
    H exeis thn entypwsh oti apeythinesai
    se anthrwpous pou den exoun tetoies egnoies kai eipes na toys anoixeis ta matia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έβαλες σε λειτουργία τον μηχανισμό δημιουργίας ενοχών. Θα έπρεπε να σχολιάσω από κάτω. Αλλά τι να πω; Να πω συμφωνώ; Πάλι; Είπα να γράψω: we are not worthy. Άλλαξα γνώμη την τελευταία στιγμή. Πάντως δεν έχω καταλάβει ποιο ακριβώς είναι το πόιντ της δικής σου καταχώρησης. Υποθέτεις άραγε ότι κάποτε θα πληρώσουμε την συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού στους μετανάστες; Θεωρείς υπεύθυνους τους Άγγλους για την μετέπειτα ιδεολογική εξέλιξη της -----[δεν πρέπει να το πω]; "...την δε εν τω σω οφθαλμώ δοκόν ου κατανοείς"(Ματθ. 7:3) τελικά; Έχω, όπως πάντα, την αίσθηση ότι μου γράφει μια αδελφή ψυχή. Διαβάζω αμήχανος, που δεν βρίσκω τίποτα να διαφωνήσω. Ας διαπιστώσω ότι la puissance a ses raisons que le coeur ignore, παραφράζοντας τον Πασκάλ.
    *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @eilikrineia: Δεν ξέρω εάν όσα προσπαθώ να πω είναι 'ήδη γνωστά'. Αν είναι, διαβάστε κάτι άλλο. Και που τα λέμε τι θα γίνει; Ίσως κάποιος μιλήσει ή χειρονομήσει προς την κατεύθυνση της εξουσίας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί και να γίνουμε σεμνότεροι και σωφρονέστεροι.

    @kuk: Πάντοτε με συγκινείτε. Το βασικό θέμα είναι τωόντι η δοκός στο γκαβάδι μας και η ευκολία και πρακτικότητα του Κακού.

    υποθέτεις άραγε ότι κάποτε θα πληρώσουμε την συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού στους μετανάστες;

    Όχι απαραίτητα με τρόπο προφανή. Όμως, ναι, "θα χαθούμε γιατί αδικήσαμε", που έλεγε κι ο Στρατηγός των Νεορθοδόξων πριν τουλουμιάσει τη γυναίκα του στα σοπάκια.

    Θεωρείς υπεύθυνους τους Άγγλους για την μετέπειτα [...] εξέλιξη της Μεγαλονήσου;

    Ε, ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H EOKA που λες, [ώπα, λάθος, δε θες ΕΟΚΑ...]

    Τα απίστευτα ανα τον κόσμο στρατόπεδα συγκέντρωσης λοιπόν, [έλα, πάρτο αλλιώς, ούτε τέτοιο θέλουμε...]

    Τι σκατά να σχολιάσω τώρα;

    Καλά σου λένε ρε, εσένα περιμέναμε για να αποκαλέσουμε τους Άγγλους ιμπεριαλιστές τρομοκράτες; Την πληρώσανε οι άνθρωποι στο Λονδίνο, τι ξύνεις πληγές εσύ τώρα; [και που να δείτε στους Ολυμπιακούς τί έχουν να τραβήξουν...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...Και που τα λέμε τι θα γίνει; Ίσως κάποιος μιλήσει ή χειρονομήσει προς την κατεύθυνση της εξουσίας."

    wraia, arxise esy kai meis mazi soy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε, έστειλα γράμμα στον Καραμανλή, ακολουθώντας τις προτροπές της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Τώρα περιμένω απάντηση.

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άντε ρε που κάνεις και πλάκα... Σε κόβω να κάθεσαι σε κάνα σαλονάκι με κουβερτούλα και να βλέπεις καμιά ταινία DVD το πολύ... Οι πολιτικές ευαισθησίες σε μαράνανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή