Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2006

... και στις καλύτερες οικογένειες, μέρος Γ'

ή Ιστορίες για αγρίους από το Νησί όπου (πέρα) Βρέχει (και το 'έγκυρο' BBC)

Γνωστός φιλόλογος και σχολιαστής του μπλογκ παραπονέθηκε πρόσφατα ότι έχει μπουχτίσει με "φετφάδες του τύπου 'Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό το θαύμα' και 'Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό το αίσχος'". Έχει δίκιο και, φυσικά, την υποστήριξή μας αμέριστα (αν και, σχολαστικολογώντας λιγάκι, ο 'φετφάς' έχει ρυθμιστικό-νομικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μανιφέστο ή διακήρυξη).

Από την άλλη, βεβαίως, η ευθύνη μας ως "πνευματικών ανθρώπων "-- όπως γράφουν, ακόμα, στις εκθέσεις τους οι λυκειόπαιδες, μια και στην ελληνική μόνον οι τιτάνες του πνεύματος Παπανούτσος και Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος έχουνε γράψει δοκίμια, αν κρίνει κανείς από τις πηγές του μαθήματος της έκθεσης -- είναι να στηλιτεύουμε τα δικά μας στραβά πρώτα και κύρια.

Επιπλέον, το ότι συμβαίνουν κι αλλού όσα δεινά συμβαίνουν εδώ δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή παρηγοριά, ιδίως όταν μιλάμε για ολοκληρωτικά καθεστώτα ή αυταρχικές κοινωνίες όπως η Νεμπράσκα, το Πακιστάν, η Δυτική Βιρτζίνια ή το Μαλάουι.

Ωστόσο, ας παρεκκλίνουμε λίγο: δείτε τι ωραία που τυλίγει σε μια (οιονεί) κόλλα χαρτί ο γλωσσολόγος Geoff Pullum πρόσφατες αβελτηρίες του 'έγκυρου' BBC για τους 'λεξιπένητες' νέους.

Μπουάχαχα, δηλαδή, ιδίως αυτό το "this staggeringly stupid news report..." ("αυτό το συγκλονιστικά βλακώδες ρεπορτάζ..."). Μακάρι όσοι γράφουμε στα ελληνικά να ξέραμε να βρίζουμε παρομοίως βλακώδεις ιδέες· δυστυχώς εξαντλούμε την εφευρετικότητά μας σε ποταπά ad hominem.

Hystero-γραφο: Αυτό όμως είναι ακόμα καλύτερο: (τραγελαφικά) αποτελέσματα της αγαστής συνεργασίας έρευνας (της πλάκας) και "ελεύθερης αγοράς".

Επίμετρο της 19ης Δεκεμβρίου: Τελικά το Language Log είναι θησαυρός, ιδίως όσον αφορά το θέμα του τι συμβαίνει "και στις καλύτερες οικογένειες". Διάβασα σήμερα, λόγου χάρη, ένα κείμενο για τις αδολεσχίες περί γραμματικής που ακούστηκαν στη Γαλλία με αφορμή την (επαν)εισαγωγή της διδασκαλίας της στη βασική εκπαίδευση. Και η σουρρεαλιστικών προδιαγραφών αεριτζίδικη ρητορική και το ακυρολεκτικό και συσκοτισμένο περιεχόμενο της αναφοράς Bentolila κάνουν τις αντίστοιχες δικές μας 'έρευνες' να φαντάζουν υποδείγματα ορθολογισμού κι ακριβολογίας. Σημειωτέον μάλιστα ότι ο Bentolila είναι 'γλωσσολόγος', αντίθετα με τους δικούς μας ντόπιους γλωσσολαλούντες, οι οποίοι εν τέλει έχουνε και το ακαταλόγιστο.

GatheRate

3 σχόλια:

  1. Ωρέ ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά! Ωρέ ντζίγκλ μπελ, ντζίγκλ όλ δε γουέι! Θα σε βρει ο χρόνος αγκαλιά με τους τιτάνες Παπανούτσο, γιώτα μι, Καργάκο! Βγε να πα θαλασσινό αέρα!

    (χιουμορίζουμε, ναι; δεν τη λέμε- μην παρεξηγηθώ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε, διάβασα με ενδιαφέρον το σημείωμα αυτό (παρά τη σοβαρή έλλειψη χρόνου μου, ομολογώ) και αποτιμώ θετικά τις διευκρινίσεις. Είμαι βέβαιος ότι και ο φίλος Νίκος Σαραντάκος θα βοηθήθηκε να κατανοήσει τις θέσεις σου.

    Ήθελα μόνο να εκφράσω την ανησυχία μου, που δεν στοχεύει σε εσένα: Μερικές φορές διαβάζουμε απόψεις που αξίζουν σοβαρή συζήτηση. Με θλίψη παρατηρώ ότι σπανίως αφήνουμε τη συζήτηση να τελεσφορήσει, όπως και εσύ επισήμανες. Ακόμη σπανιότερα παραδεχόμαστε ότι ωφεληθήκαμε από τις θέσεις κάποιου ή ότι αποκομίσαμε κάτι από την επιστημονική του γνώμη. Πολλές φορές αρκεί να κάνουμε (μεταφορικώς) ένα βήμα πίσω και να αντικρίσουμε με ψυχραιμία κάποιον που διαφωνεί, αντί να σπεύσουμε να αρπαχτούμε από κάποια φράση ή λέξη του, για να συνεχίσουμε τον δικό μας αντιρρητικό μονόλογο.

    Επειδή αυτή η τακτική γίνεται πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό των διαμαχών στο διαδίκτυο, ήθελα να χρησιμοποιήσω το φιλόξενο αυτό βήμα για να εκφράσω τη λύπη μου και να επαινέσω όσους εκδηλώνουν την εγκράτεια που απαιτεί η νηφαλιότητα. Ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ypoxorisi.blogspot.com για βραδινα αναγνωσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή