Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Χρονομηχανή: tua res agitur

Όσοι Καλαμαράδες άνω των 30 επισκέπτονται την Κύπρο, αποφαίνονται με εμβρίθεια και σοβαρότητα ότι ο τόπος είναι 20 με 40 χρόνια πίσω, ανάλογα και με το τι χρονιά νομίζουν ότι έχουμε. Η Κύπρος είναι όντως ένα νησί ασφυκτικά βικτωριανών ηθών (στην πιο χωριάτικη εκδοχή τους, κατά το "χωριάτικη σαλάτα") όπου όλοι ντύνονται το ίδιο και σκέφτονται παρόμοια: κατά την τάξη και το μιλιέτι τους. Για παράδειγμα, είναι πάρα μα πάρα πολύ σπάνιο να δεις ζευγάρια να φιλιούνται δημοσία, κάτι που έχω ξαναπροσέξει στη Λάρισα.

Όσοι Καλαμαράδες κάτω των 30 επισκέπτονται την Κύπρο, παραμυθιάζονται αλύπητα: ακριβά αμάξια! μεγάλα σπίτια! μηδέν έγκλημα! ωραία μαγαζιά! πολλά μαγαζιά! μάρκες! ωραία κυριλλέ κλαμπ! εξαιρετικά φαγάδικα! καλοί μισθοί! (κατά μέσο όρο πάνω από μιάμιση φορά των ελληνικών, ενώ, με εξαίρεση τη στέγη, το κόστος ζωής δεν είναι μιάμιση φορά ακριβότερο). Και είναι και πολύ "της οικογένειας" (ή μάλλον "όλοι μια οικογένεια"). Άσε που, όπως μου είπανε δύο ψυχές, "α, μα εδώ δεν έχει Αλβανούς, ωραία!" Έχει ωστόσο πολλούς Ασιάτες που χτίζουνε κομψές πολυκατοικίες, μαζεύουνε τα γεννήματα, φροντίζουνε τα ζα και μεγαλώνουν τα παιδιά -- όμως δεν ψηλώνει ο νους τους να περνιούνται για τίποτε παραπάνω από 'μαυρήδες' και 'μαυρούες'.

Νομίζω λοιπόν ότι η Κύπρος αποτελεί ένα 'μέλλον' της Ελλάδας όπως θα το ονειρεύονταν πολλοί Έλληνες κάτω των 30 : περίκλειστο, στατικό, οικογενειακό και με κάθε αφθονία. Σπίτια, αμάξια, παπούτσια, ρούχα, τσάντες, γυαλιά ηλίου, κομμωτήρια, γυμναστήρια, πλαστικές σακούλες γεμάτες ψώνια, κωλάδικα, τρία κουτσούβελα παρκαρισμένα στη γιαγιά ή στη σριλανκέζα. Ταξίδια για ψώνια. Λεφτά. Οικονομική σταθερότητα.

Νομίζω όμως ότι η Κύπρος αποτελεί ένα (πιθανό) μέλλον της Ελλάδας και με έναν άλλο τρόπο: μείναμε, που λέτε, και επισήμως από νερό. Μέχρι πέρσι δίναν άδειες για γήπεδα γκολφ. Παντού βλέπεις πισίνες, ακόμα και στα 10 μέτρα από τη θάλασσα. Βεβαίως έχουμε ανομβρία εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η κυβέρνηση του Δακρυσμένου Εθνάρχου "περίμενε ότι θα βρέξει". Έτσι λένε, τουλάχιστον, δεν πρέπει να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς ό,τι ακούει στη Μεγαλόνησο (ή από τα ΜΜΕ της Ελλάδας...). Πάντως δεν έκαναν τίποτα, κάτι εργοστάσια αφαλάτωσης τα άφησαν στα χαρτιά.

Τα σαΐνια της νέας κυβέρνησης, που παρέλαβαν χάος, σκέφτηκαν να φέρουνε νερό με τάνκερ από τον Λίβανο, μέχρι που κυκλοφόρησε ότι είναι πήχτρα στα τοξικά. Τώρα, λέει, θα φέρουν από την Ελλάδα. Μάλιστα σκέφτονται να φτιάξουν υποθαλάσσιο αγωγό (από την Ελλάδα). Η γεωργική παραγωγή ήδη έχει καταστραφεί εκτενώς, εκτός από την Πάφο (αυτοί έχουνε νερό,
κοιτάνε προς τη Δύση). Ο Βορράς έχει νερό, επίσης, όλες τις πηγούλες του Πενταδάχτυλου.

Οι υπόλοιποι υδροδοτούμαστε στάγδην για οχτώ ώρες μέρα παρά μέρα: αν και όλα τα σπίτια έχουνε δεξαμενές, η στάθμη δεν ανεβαίνει παντού αρκετά για να τις γεμίσει. Η φίλη μου η Μαρία πλένεται στο γυμναστήριο.

Σήμερα ανακοινώσαν ότι κι αυτές οι οχτώ ώρες δεν είναι ρεαλιστικές. Στεγνώσαμε.

Όσοι λοιπόν ονειρεύονται την κυπριακή ουτοπία, με δεδομένη την επιδεξιότητα και την αξιοπιστία των ηγεσιών μας στην Ελλάδα, να προσέξουνε μην τους προκύψει μόνον ως προς τη λειψυδρία.

GatheRate

12 σχόλια:

  1. Το ερώτημα που γεννιέται όμως είναι γιατί είσαι ακόμα εδώ

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Γιώργο.

    Λοιπόν, διαλέγεις το σωστό:

    α) Είμαι μαζόχας
    β) Για τα λεφτά
    γ) Είμαι κάτω από 30
    δ) Θέλω να ζω στο μέλλον

    :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αλλά έτσι είστε πιο Σεφερικά: Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές, μονάχα λίγες στέρνες άδειες και αυτές κοκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρώτο μισό της ανάρτησης μου φαίνεται εξίσου ανησυχητικό με το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάμνουν μου τζιαι τα τέσσερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Ναι, είμαι πάνω από 30. Ναι, είμαι καλαμαρού. Ναι, επισκέφτηκα την Κύπρο πριν τρία χρόνια και, ναι, με τρόμαξε ο συντηρητισμός της. 'Εκανε παράφωνη αντίστιξη με τον προκλητικό πλούτο που έβλεπα παντού.Ταυτόχρονα είδα και μια "αφελή" άποψη για τα πράγματα, όλα έμοιαζαν με ταινία του '60. Δεν πρόλαβα να δω τις αντιθέσεις, υπάρχουν;Δεν πρόλαβα να δω την Κύπρο του φαντασιακού μου (ας όψεται ο Σμυρνιός ), υπάρχει; Δεν πρόλαβα να μπω σε βιβλιοπωλείο,να διαβάσω εφημερίδες, αλλά αυτά μάλλον υπάρχουν. Έτσι έμεινα με την εικόνα ενός αρχοντοχωριάτη που ζει σε μια Νεφελοκοκκυγία κομμάτι σακατεμένη αλλά ευφρόσυνη.Όσο για το νερό... πριν το νερό φαντάζομαι ότι τελειώνουν άλλα πράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικές φορές απορώ γιατί δίνεις τόση έμφαση στα χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας, δηλαδή λες και θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε διαφορετικό αν λάβουμε υπ'όψιν την ιστορία και το μέγεθος της Κύπρου.

    Ε, αν οι Ελλαδίτες αρχίζουν και υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουμε και βιβλιοπωλεία εδώ τότε καλά πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοιτάξετε να δείτε.
    Με την ίδια λογική μπορεί όποιοσδηποτε να έβρει χιλίαδες ελαττώματα τζιαι της Ελλάδας.
    Η κάθε κοινωνία έσιη τα καλά τζιαι τα κακά της.
    Τζίνο που μετρά στο τέλος εν το συνολικό συναίσθημα που φκαίνει μέσα που τζίνη την κοινωνία.
    Τζιαι ακόμα σημαντικότερο,εν το που νιώθει καλύτερα ο καθένας να ζεί.
    Ναι η Κύπρος έσιη υπερβολή.Τζιαι σε πλούτο τζιαι σε άλλα πράματα.Επίσης υπάρχει ο αρχοντοχωριατισμός τζιαι η επείδηξη σε πολλές πτυχές της ζωής μας.
    Επίσης πολλα που τα πράματα που λαλούν για την Κύπρο εν μύθος.
    Η Κύπρος εν έσιη σπουδαίο φαί.
    Τα ξενοδοχεία μας,εν πανάκριβα τζιαι πλέον η εξυπηρέτηση παντού εν άθλια.
    Εν είμαστεν ούλλοι πλούσιοι,αλλα στεκούμαστε στα πόθκια μας.
    Το θέμα πάει αλλού στο τέλος.
    Αν η εναλλακτική μου επιλογή εν η Ελλάδα,σόρυ ρε τσιακκάλια,λουθείτε την.Εγω προτιμώ την Κύπρο.
    Να μείνω δαμέ με τους αρχοντοχωριατες,τουλάχιστον τζίνη εν με βουρούν μες τα στενά να μου πουλήσουν χαρτομάντηλα τζιαι κάμερες που την Κίνα.
    Τζιαι αν θεωρείτε εξέλιξη τζιαι εκμοντερνισμό το ότι εν γεμάτοι οι δρόμοι σας αφίσιες που την κάθε σκρόφα τζιαι τον κάθε κεντικελένη που τραουδά στα μαγαζία,χαλάλι σας.
    Για να συγκρίνετε τες κοινωνίες μας,απλά δέτε με τι ασχολούνται τα νέα σας τζιαι τα κανάλια σας.
    Πρώτη είδηση,εννα εν ότι εν έγκυος η Βίσση παρά ότι μινήσκετε σε τρύπες τζιαι πλερώνετε ενα καταραμένο ενοίκιο.
    Καλύτερα οι αρχοντοχωρίατες τζιαι οι χώρκατοι.
    Τα χαλλούμια σε συνδιασμό με τα BMW εν ποιό ακίνδυνα που την πλύση εγκεφάλου τον ΜΜΕ των καλαμαράων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου κάνει πολύ εντύπωση το μέγεθος του προβλήματος που περιγράφεις! Πριν δέκα και πλέον χρόνια που σύχναζα στα μέρη σας δεν υπήρχε ούτε ως συζήτηση το θέμα -ή τέλος πάντων δεν το είχα ακούσει.
    Ώστε αν μη τι άλλο το ζήτημα δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Κρίμα που ως γνήσιοι Έλληνες άφησαν οι υπεύθυνοι το ζήτημα να γίνει πρόβλημα.
    Οι λύσεις πάντως ακούγονται από ανεδαφικές ως δυσεφάρμοστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χμ αν οι μισθοι ειναι οντως υψηλοτεροι γιατι δεν φαινεται αυτο στις στατιστικες? το κυπριακο ΑΕΠ κκ εδω και κατι χρονια ειναι χαμηλοτερο του ελληνικου...

    γενικοτερη ερωτηση: θα ελεγες οτι η ποιοτητα ζωης στην Κυπρο (οσον αφορα την υλικη ευημερια, την ευκολια των συναλλαγων με διαφορες υπηρεσιες, την καθημερινη σου ησυχια κτλ) ειναι υψηλοτερη στην Κυπρο αποτι στην Αθηνα ή το Ηρακλειο? Αν ναι, πως και δεν εχουμε μεταναστευση Ελλαδιτων προς Κυπρο?

    ειλικρινεις ερωτησεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @passenger: Βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία (της πλάκας) όμως, για να ξηγιόμαστε.

    @s_g: Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι σαφώς ανώτερες, οι συναλλαγές ξεκάθαρα ευκολότερες (ιδίως με την Εφορία, με τράπεζες και με κοινωφελείς οργανισμούς).

    Περιορισμένη μετανάστευση Ελλαδιτών προς την Κύπρο έχουμε πάντως, κυρίως υπό μορφή γάμων. Δεν είναι εκτενέστερη (ίσως) γιατί η κοινωνία είναι κλειστή και πυκνά δικτυωμένη. Επίσης, η Κύπρος είναι προσβάσιμη μόνον αεροπορικώς και τα εισιτήρια δεν είναι φτηνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή