Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Αγριότητες


Με όλον τον σεβασμό στον Παντελή Μπουκάλα, μια από τις αξιότερες, διαυγέστερες και γενναιότερες πέννες (ή πληκτρολόγια) του ελληνικού τύπου, η ελληνική κοινωνία ήτανε πάντα έτσι. Ίσως και χειρότερη.

Ο ρατσισμός είναι μόνο μία αφορμή σε έναν κόσμο όπου η κόρη της διπλανής είναι πουτάνα, οι κατωχωρίτες (ή οι πανωχωρίτες, αν είσαι κατωχωρίτης) είναι όλοι ρουφιάνοι, κατσικοκλέφτες και κουμούνια / φασίστες, οι Τσιγγάνοι ανθρωπόμορφοι σωροί μιάσματος και μολυσμού κτλ.

Απλώς τώρα πια, στην άτιμη και σκολιά εποχή μας, μαθαίνονται πολλά περισσότερα και γρήγορα: το να περαστούν εγκλήματα 'τιμής' και περιουσιακών διαφορών, λυντσαρίσματα, αναγκαστικοί εγκλεισμοί, βεντέτες, αρπαγές, βιασμοί, αιμομιξίες, παιδεραστίες, γενικευμένες λεηλασίες περιουσιών κτλ. στο ντούκου είναι πιο δύσκολο. Όχι μόνο γιατί έχει ραγίσει η παραδοσιακή ελληνική ομερτά, παρά και γιατί τώρα τα μέσα είναι πολλαπλάσια και εύκολα προσβάσιμα.

GatheRate

2 σχόλια:

  1. Αποκλείειετε το γεγονός-χωρίς να θέλω να απαξιώσω κάθε πολιτισμικό/στικό επίτευγμα του ανθρώπου- όλα αυτά που αναφέρονται στην τελ. παράγραφο να συμβαίνουν με τρόπους πιό εκλεπτυσμένους,υποδόριους, πολλές φορές μεταλλαγμένα στο ψυχολογικό επίπεδο χωρίς ευδιάκριτη έκφραση στο χώρο των απτών και φαινομένων;
    Όλη αυτή η τυφλή οργή γύρω μας και μέσα μας τι σημαίνει;
    (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τους Νεοέλληνες )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπωσδήποτε. Ωστόσο, οι προθέσεις δε βλάπτουν όσο οι πράξεις, τουλάχιστον όχι συνήθως: άλλο να επιθυμώ μισό μέτρο από το ορόσημο του γείτονα ή τη BMW του, άλλο να πάω να σφάξω ή να κλέψω.

    Όλη αυτή η τυφλή οργή γύρω μας και μέσα μας τι σημαίνει;

    Μακάρι να 'ξερα. Είμαστε ακραιφνώς κομφορμιστές και βικτωριανοί σε όλα εκτός από τον δημόσιο βίο. Εκεί είμαστε ατομιστές, κυνικοί τελειωμένοι, μηδενιστές τριαξονικοί. Έχει κάποια σχέση; Ειλικρινά δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή