Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Της αντοχής τα υλικά

Ξεκινάμε με τη φτώχεια, με αφορμή αυτό.

Για κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια έζησα φτωχικά, μέχρι σχετικά πρόσφατα. Φτωχικά σημαίνει ότι τα φράγκα έφταναν ίσα-ίσα για το μήνα, με πολύ περιορισμένα μέσα, πολλή προσοχή και εγκράτεια που μου έχει μείνει σχεδόν κουσούρι. Φτωχικά σημαίνει ότι είχα 20 ευρώ (και τίποτε άλλο) για τις τελευταίες 10 μέρες του Αυγούστου. Φτωχικά ήτανε που είχα για χρόνια δύο πανωφόρια, που δεν είχα χρήματα να αγοράσω δώρο επετείου, που δεν έπινα ποτέ πάνω από δύο ποτά (μπύρες δηλαδή), που δεν είχα λεφτά να πάρω το τρένο να πάω μέχρι την Οξφόρδη (ποτέ δεν έχω πάει) ή να σε κοροϊδεύουν που είσαι τσιγκούνης γιατί δεν τρως έξω κάθε βδομάδα κτλ. κτλ. Δε μιλάμε για πραγματική φτώχεια, δε μιλάμε για τον εξευτελισμό της φτώχειας, δε μιλάμε να κλαις στον καμπινέ γιατί δεν έχεις να πάρεις δώρα στα παιδιά σου, δε μιλάμε για μενού ζυμαρικών 3 φορές τη βδομάδα, δε μιλάμε για αυτά που έρχονται για τους πολλούς και που οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτά που λέω θα περάσουν ξώφαλτσα. Στο σπίτι στην Αθήνα δεν πολυάναβαν τα καλοριφέρ πέρυσι, για οικονομία και γιατί παραπονιόντουσαν οι άλλοι ότι δεν έχουν να πληρώνουνε πετρέλαιο. Τα Χριστούγεννα τουρτουρίζαμε. Ούτε που θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει φέτος.

The mess we are in

Ενώ το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που μας έδωσε αυτό το φαιό και φαιδρό παράνομο κυβερνητικό συνονθύλευμα ήτανε σε εξέλιξη ήμουν κολλημένος στο τουίτερ. Οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν τη συνταγματική εκτροπή όπως οι γονείς και οι παππούδες κι οι γιαγιάδες τους τη Χούντα των συνταγματαρχών: με χιουμοράκι, ενίοτε επιθεωρησιακό -- φαρμακερό στις καλύτερες περιπτώσεις. Χρησιμοποιούν δε, όπως τότε, διάφορες σεξουαλικές μεταφορές, λες και το να έχεις φασίστες στο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε άνευ εκλογών είναι το ίδιο λ.χ. με το να το κάνεις a tergo και να ζοριστείς λίγο παραπάνω...

Θα ακουστώ γραφικός στην εποχή του γενικευμένου κυνισμού, της τάχα μου στωικής παραίτησης και της μηντιακής προπαγάνδας επισημαίνοντας δύο πράγματα:

Πρώτον, οι αγορές (το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές) είναι εχθρός της δημοκρατίας. Ναι, αυτηνής: της 'αστικής' δημοκρατίας. Τα νεοφιλελεύθερα κουτορνίθια, οι σταλινικά τυφλωμένοι ιδεολόγοι του 21ου αιώνα, είναι (εκόντες-άκοντες) εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τελεία. Και μόνον ότι έχουνε μια απάντηση για όλα, και μόνον ότι οι θεωρίες τους και οι υποθέσεις τους δεν επιδέχονται διάψευση (όπως ακριβώς της αστρολογίας ή της καφετζούς), και μόνον ο εκνευρισμός τους για την πραγματικότητα που δεν ακολουθεί τις φαντασιώδεις νομοτέλειές τους, τους καθιστά επικινδυνότερους από τους πιο επικίνδυνους σταλινικούς, αφού αυτοί είναι κατ' επίφαση θιασώτες της ελευθερίας.

Δεύτερον, έχουμε πάλι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση που όμως δεν προέκυψε από εκλογές, με πρωθυπουργό έναν εξωκοινοβουλευτικό "τεχνοκράτη" (όπως απαιτούσαν σοφοί και βαθιά ψημένοι δημοσιογράφοι), μια κυβέρνηση ενισχυμένη με υπουργούς από ένα υπερδεξιό-καιροσκοπικό κόμμα, το οποίο δεν υπήρχε ανάγκη να συμμετέχει αλλά το προσεταιρίστηκαν για να μαζέψουν την "παλαβή Αριστερά" (κατά τον γνωστό μεταπράτη ημιμάθειας, κοινής λογικής και  αυταρχισμού). Από αυτό το κόμμα συμμετέχουν ένας τραμπούκος για υπουργός και ένας πανθομολογουμένως καραγκιόζης (πώς να περιγράψει κανείς κλινικά κι ακαδημαϊκότερα την περίπτωσή του;) για υφυπουργός αρμόδιος του μεγαλύτερου πλουτοπαραγωγικού τομέα της χώρας. Επίσης υπάρχουνε και κάτι ανύπαρκτοι αναλώσιμοι από τη ΝΔ. Αυτό το καθόλου ευέλικτο και πολυπληθές κυβερνητικό τάγμα  έχει αναλάβει να μας οδηγήσει σε εκλογές (χάχα) ενώ ο κόσμος καίγεται κανονικά. Επόμενος σταθμός: κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναστολή άρθρων του Συντάγματος. Όπως ορίζει και το Σύνταγμα, η απάντηση στο τερατουργηματάκι του οποίου ηγείται ο κύριος Παπαδήμος είναι μία: ο πατριωτισμός των Ελλήνων.

Αγώνες τώρα. Τα υπόλοιπα είναι σαχλίτσες.

Το κάζο της Αριστεράς

Εδώ πια τι να πει κανείς. Ό,τι και να πεις λίγο είναι. Και, Μιχάλη, πες του Αλέξη ότι αυτές οι μαλακίες με τους Μόντυ Πάιθον και οι λοιπές εξυπνάδες που λέει είναι για το μπλογκ του Πιτσιρίκου κτλ., όχι πολιτικός λόγος σε ώρες ανωμαλίας. Επίσης, Θανάση, πες στην Αλέκα ότι μπορούν στον Περισσό κάλλιστα να ξανακηδεμονεύσουν το λαϊκό κίνημα και να μας πατρονάρουν καταπώς ξέρουν καλά αφού ρίξουν αυτή την κυβέρνηση βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους και αφού προκηρυχθούν εκλογές. Μέχρι τότε να κρατήσουν τις παραισθήσεις μεγαλείου κι επανάστασης για πάρτη τους. Τέλος, ανώνυμε αναρχικέ φίλε (που είσαι ανώνυμος γιατί μας διαβάζει και η Ασφάλεια), εξήγησε στους συντρόφους της υπογκρούπας μέσα στην οποία μιλιέστε ακόμα ότι οι κάλπες είναι σκουπιδοντενεκέδες αλλά ότι είναι μάλλον καλύτερες οι εκλογές από την έλλειψή τους και από την ανοχή σε φασίστες υπουργούς και σε μη εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ομορφιά, έρωτας

Όχι, δεν είναι τρόποι να ξεφύγουμε. Τώρα που και η γενιά μας απέκτησε το πολιτικό-εθνικό τραύμα της, το 1922, το 1944, το 1974 της, ξέρουμε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αυταρχισμό και τη φτώχεια: το ξέρουν όσοι έχασαν τα νιάτα τους μέσα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, μέσα στην Επταετία, το μαθαίνουμε κι εμείς. Κανείς δε θα γλυτώσει. Όμως η ομορφιά και ο έρωτας θα γίνουν μέρος της αντίστασης και της (πιθανής) ανατροπής: αυτά που θα μας κρατήσουν ανθρώπους. Κι ίσως και να μάθουμε ότι η ομορφιά δεν αγοράζεται, ότι ο έρωτας κάνει ό,τι θέλει και μας ξεπερνάει, ότι η αγάπη δεν έπεται κανενός όρου. Ίσως.

GatheRate

13 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=iO9tA8-kbk8

    Κάποιος είπε πριν λίγο: "Κάποτε θα ερωτευτούμε, αλλά δεν θα είμαστε πεταλούδες"...

    Fucking mess...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ομώνυμο ήταν, της P J Harvey, αλλά βρήκε στο δρόμο. Δεν πειράζει. Η πρόθεση ας μετρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Πόλυ για Πρωθυπουργό, την Πάτυ (Σμιθ) για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

    Φυσικά και δεν είμαστε πεταλούδες. Ευτυχώς. Είμαστε άνθρωποι με αίμα και οι ζωές μας είναι μαλλιά-κουβάρια: έτσι ζούμε, έτσι προχωράμε. Χωρίς "ποτέ", χωρίς "πάντοτε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίπονες μέρες, τεράστια απογοήτευση.

    Η πικρή κριτική μου στο ΚΚΕ νομίζω ότι συναντάται με όσα γράφεις (με τους υπόλοιπους απαξιώ να ασχοληθώ καν):

    http://leninreloaded.blogspot.com/2011/11/73.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Αντώνη: τον τσάρο! :-)

    Δείτε κι αυτόν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο για την πρώτη παραγράφο. έχω κουραστεί να ακούω παντού "ας ζήσουμε και με λιγότερα αφού τόσα χρόνια ζούσαμε με τα πολλά στην υπερκατανάλωση". υπαρχει τόσος και τόσος κόσμος που ήδη ζούσε υπερλιτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρεις, θέλει μεγάλη δύναμη και εσωτερική ισορροπία για να μπορεί κανείς να βρίσκει την ομορφιά όταν τον δηλητηριάζουν λίγο λίγο κάθε μέρα. Πρέπει να σηκώνεσαι κάθε πρωί και να λες, ξεκινώ ξανά. Και κάπως έτσι να προχωράς.
    Καλά, ο έρωτας δεν έχει ανάγκη, δεν μασάει από δηλητήρια, έχει τους δικούς του παραμορφωτικούς καθρέφτες, κάνει αυτός κουμάντο, είναι πιο ισοπεδωτικός από οποιαδήποτε κυβέρνηση Παπαδήμου και Σια.

    Για την Αριστερά τι να πω, μόνο ένα ερωτηματικό έχω στο μυαλό μου... υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @karagiozaki: Δύναμη και πείσμα χρειάζεται. Παρακολουθώ δικούς μου ανθρώπους να φαρμακώνονται από παντού εδώ και μήνες, όμως αλίμονό μας αν καταντήσουμε να μην μπορούμε πια να χαρούμε την ομορφιά. Θα είναι η πιο καίρια και η πιο συντριπτική ήττα μας.

    Στις καταλήψεις του 1991, ένα σύνθημα (που το καπηλεύτηκε η Στερεοτυπία) ήταν "Αντέχω". Αυτό είναι τώρα εκθετικά πιο ουσιωδώς, το σύνθημά μας: Αντέχω. Αντέχω και θα σας στείλω σπίτια σας, ει δυνατόν.

    Η Αριστερά; Χμ. Δείτε και του Αντώνη το ποστ από τον πιο πάνω σύνδεσμο. Εγώ λέω να απαντήσουμε είτε

    α) "Δεν υπάρχει, κι όμως είναι εδώ", είτε
    β) "Υπάρχει, κι όσο υπάρχεις θα υπάρχει, σκλάβα τη ζωή σου θα 'χει, κι ας βαδίζετε σε δρόμους χωριστούς".

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..Δε μιλάμε για πραγματική φτώχεια, δε μιλάμε για τον εξευτελισμό της φτώχειας, δε μιλάμε να κλαις στον καμπινέ γιατί δεν έχεις να πάρεις δώρα στα παιδιά σου, ενώ το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που μας έδωσε αυτό το φαιό και φαιδρό παράνομο κυβερνητικό συνονθύλευμα δεν είναι τρόποι να ξεφύγουμε και Μιχάλη, πες του Αλέξη ότι αυτές οι μαλακίες με τους Μόντυ Πάιθον και οι λοιπές εξυπνάδες που λέει είναι για το μπλογκ του Πιτσιρίκου, όμως η ομορφιά και ο έρωτας θα γίνουν μέρος της αντίστασης και της (πιθανής) ανατροπής: αυτά που θα μας κρατήσουν ανθρώπους..

    τίποτα,τίποτα δεν χρωστάτε για την περίληψη, για μένα το έκανα για να το εμπεδώσω ευκολότερα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χμ, σαν καλύτερο μού φαίνεται έτσι... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή