Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το Χάος της αγάπης Β'

Φαντάζομαι μια κινηματογραφική σκηνή από αυτές που δε γυρίζονται πια, γιατί μας εφαγε η ειρωνεία κι ο μεταμοντερνισμός κομμάτι-κομμάτι σαν μπισκοτάκι. Ο Μάλαμας τραγουδάει το "Σ' τα είπα όλα" (σιωπή, ΔΜ) και δυο εραστές κοιτιούνται με νόημα. Το ανάλογο νόημα.

Πήγα χτες σε μια μουσική σκηνή, καιρό είχα να πάω. Με κάλεσε ένας φίλος, από τους πιο οξυδερκείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη Μεγαλόνησο (λέμε "οξυδερκής", δε λέμε "έξυπνος" -- είναι βρώμικη λέξη. Έξυπνος είναι ο Θέμος, ο Μπένυ, ο Μεγαλοδημοσιογράφος. Ο έξυπνος λέει εξυπνάδες, σοφιστής πουλημένος). Άκουγα τη 'Ρωγμή του χρόνου' και θυμήθηκα ένα στίχο από το Λύκειο, Αντιγόνη:

ἀλλοὐδὲν αὐτῷ τῶν ἐμῶν μεἴργειν μέτα

Οι εμοί. Η Αντιγόνη εννοεί την οικογένεια, τον πεθαμένο Πολυνείκη. Οι εμοί εμοί; Οι φίλοι. Οι δικοί μου. Οι αγάπες.

Την τελευταία λέξη για την αγάπη την έχει πει ο Απόστολος Παύλος στο κεφάλαιο 13 της Α' προς Κορινθίους, στον γνωστό "ύμνο της αγάπης". Όσο κι αν προσπαθούν οι θεολόγοι να τον κουρέψουν και οι οπαδοί του πρακτικού βίου να τον θαμπώσουν, εκεί τα λέει όλα. Φίλα με τώρα.

Όλοι κάπου θα ξοδέψουμε τις ζωές μας. Το στοίχημα του Πασκάλ δεν είναι παρά ένα στοίχημα. Αν είναι να τις ξοδέψουμε, ας τις ξοδέψουμε στην αγάπη. Αυτό σκεφτόμουν έφηβος. Αυτό σκέφτομαι τώρα. Μυαλό δεν έβαλα.

Σέβομαι και τιμώ όλος δέος και ευγνωμοσύνη τον έρωτα, το πάθος που (όπως είπε κάποτε μια αγάπη) καταναλώνει σκοτάδια και παράγει θερμότητα, κάποτε και φως. Τον έρωτα τον σέβομαι και τον τιμώ με το σώμα και με το πνεύμα και ολόψυχα. Αλλά αναγνωρίζω, κάθε μέρα της ζωής μου, την υπεροχή της αγάπης. Ιδίως τώρα πια, την εποχή μετά τον καταναλωτισμό, την εποχή που το δήθεν λίγοι πια είναι πρόθυμοι να χάψουν και να ανεχτούν. Κι είναι αλλόκοτο αλλά όμορφο πώς μία αγάπη μπορεί να φωτίσει πλαγίως άλλες αγάπες, κι όλες τους μαζί ετερόκλητες και ποικίλες σχέσεις κι αλισβερίσια και συναντήσεις και συνδέσμους.

Η ζωή δεν είναι απλή. Τα μεγάλα λόγια είναι ωραία κι εμψυχώνουν, αλλά η ζωή είναι πέρα και πάνω από αυτά. Δεν είμαστε εμείς και οι απόψεις μας, οι αλήθειες που σεπτά και όλο ευλάβεια λιτανεύουμε, υπεράνω της ζωής. Η ζωή ξέρει να μας ρίχνει σκαμπιλάκια, συνήθως όταν πιστέψουμε ότι, ξέρω γω, πορευόμαστε μέσα της με τιμή και κατά συνείδηση, όταν θα πούμε "οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης". Η ζωή θα μας καλέσει για εξηγήσεις πάνω που θα νομίσουμε ότι είμαστε τακτοποιημένοι στις υποχρεώσεις μας απέναντί της. Και τελικά θα μας υπαγορεύσει τους όρους της ρητά και χωρίς πολλά περιθώρια για δικές μας ερμηνείες.

Καθένας από εμάς έχει 2-3 πράγματα εύκολα, διαφορετικά ο καθένας, και δυσκολευόμαστε σε όλα τα άλλα. Όταν σμίγουμε μπορούμε να δώσουμε από αυτά που είναι για εμάς εύκολα. Ή μπορεί να καθιζήσουμε παρέα, και να αφήσουμε αυτό που δυσκολεύει εμάς να κάνει και του άλλου τη ζωή δύσκολη. Αυτό είναι θέμα επιλογής.

Για το σεξ και για το Βερολίνο θα γράψω άλλη φορά. Το υπόσχομαι. Πάω τώρα για ύπνο.

GatheRate

18 σχόλια:

  1. πρώτη Απριλίου και γράφεις Μεγάλες Αλήθειες

    ΚΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν να ...χύμηξε η Άνοιξη μέσα μου , μετά από έναν μακρόβιο Χειμώνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι ανήκεις σε όσους έχουμε στην καρδιά μας την Μπλε Ταινία, χωρίς να χρειάζεται να ενδώσουμε στο μπλαζέ θάψιμο των μεμψιριάρηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρεσέι το τελικό σχόλιο: η αντίστιξη ανάμεσα στην υπόσχεση του βερολίνου και στο θέμα της ανάρτησης. Οταν ενας ηδονοθηριστής μιλάει για την αγάπη έτσι, η αγάπη έχει μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, δε με λες και "ηδονοθηριστή"... και η αγάπη έχει μέλλον ανεξαρτήτως του πώς μιλάμε γι' αυτήν, ελπίζω. :-)

      Διαγραφή
  6. βλέπετε, δεν θα 'ταν σωστό τα λόγια του ευαγγελίου που αναγράφετε
    να μην αποδωθούν στην βαθύτατη πολιτιστική φλέβα της ορθοδοξίας, όχι σε νεο-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και ο Απόστολος Παύλος στο κεφάλαιο 13 της Α' προς Κορινθίους,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και μια ίσως ανάρμοστη ερώτηση αλλά ξαναδιαβάζοντας πως μια αγάπη μπορεί να φωτίσει πλαγίως κι άλλες σχέσεις, αναρωτήθηκα αν αγαπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτηση είναι ανάρμοστη. Από την άλλη είναι αναμενόμενη όταν βγάζεις, έστω και υπαινικτικά, προσωπικά σου ζητήματα στο μεϊντάνι.

      Η (υπαινικτική) απάντηση είναι 'Make my boy realize that, at the side of the everlasting "why", there is a "yes".And a "yes" and a "yes"!'

      Διαγραφή
  10. Αυτές οι περικοπές είναι παγχριστιανικές, αν όχι κτήμα πλέον του δυτικού πολιτισμού (υπάρχει και η σχετική ατάκα του Μπρόντσκι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κόκκινη κλωστή δεμένη,
    αντιγράφω από ημερολόγιο του 1987
    που κατεβάζω σήμερα απ'τη θεσσαλονίκη
    με το τραίνο. Λουί Μπουνιουέλ- Διαμαρτύρομαι,
    δεν πέσαμε θύματα μιας ψευδαίσθησης. 'Οσο κι αν
    είναι δύσκολο σε μερικούς να το πιστέψουν, αγαπήσαμε πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. chanson myra smyrna

    http://www.youtube.com/watch?v=tSERTUuG2Yw&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή