Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Γράμματα από τη Βοϊβοδίνα



1.Χ
Σου γράφω από [...] το ιστορικό κέντρο του Νόβι Σαντ, ξέρεις: εκκλησία, δημαρχείο και στη μέση η πλατεία της αγοράς: Μεσευρώπη. Η Σερβία φαίνεται μια μπαταρισμένη χώρα που έχει δει και καλύτερες μέρες. Ίσως είναι το μέλλον της Ελλάδας, ίσως πώς θα ήταν τώρα η Ελλάδα χωρίς ΕΕ. Πάντως έχει παντού ελληνικές τράπεζες [...] και εταιρείες.

1.Χ
Βγήκα βόλτα έξω. Πολύ ιδιαίτερη αίσθηση. Λίγο σαν Πράγα. [...] Σε λίγο φτάνω στον Δούναβη, που είναι εντυπωσιακός και μυρίζει σαν Πασαλιμάνι. Να τος.

1.Χ
Πρώτο πιάτο: φασολάδα με λουκάνικο. Δεύτερο: κάτι. Πήρα και σαλάτα. Λάχανο, βεβαίως.

1.Χ
Σύντομο ανέκδοτο: άνεργος Σέρβος καρδιολόγος.

1.Χ
Είμαι σ' ένα μπαρ και περιμένω τους συναδέρφους μου. Νιώθω τη γνωστή κούραση που με πιάνει όταν ταξιδεύω μόνος. Τουλάχιστον είδα τον Δούναβη. Μυρίζει σαν Πασαλιμάνι αλλά είναι αρχοντικός. Ίσως τελικά προτιμώ τα ποτάμια από τη θάλασσα: έχουν όρια (όταν δεν ξεχειλίζουν) και πάνε κάπου (έστω και αργά).

Ωραίο το μπαρ. Σαν Εξάρχεια κάπως.

Όλοι αυτοί οι λαοί της Μεσευρώπης λαχταρούνε τη Μεσόγειο. Πολλές φορές με τρόπο γκροτέσκο. Εγώ γεννήθηκα εκεί αλλά βγήκα ζαβός.

[...]

Πολύ ιδιότυπη αυτή η μοναξιά στο ταξίδι, ιδίως άμα δε μιλάει κανείς αγγλικά και δε μιλάς τη γλώσσα: νιώθεις να σου διαφεύγουν ένα σωρό πράματα, ευκαιρίες, μυστικά.

Αυτά προς το παρόν από το Νόβι Σαντ.

3.X
Φεύγω αύριο από το Νόβι Σαντ. [...] To φαΐ είναι τόσο βαρύ εδώ στας Μεσευρώπας που πείραξε μέχρι κι έναν ευτραφή ολλανδοελβετό συνάδερφο και γνωστό γκουρμέ. Άσε που ήπια και νερό της βρύσης και με πείραξε. "Ήπιες χλωριωμένο Δούναβη" είπε η [συμβία]. Αλλά έλα που δεν είναι χλωριωμένος μάλλον... Είμαι απρόσεχτος τελικά.

3.Χ
Έκανα μια βόλτα στην πόλη απόψε κι έχει πολλά ωραία μικρά μαγαζιά για ποτό και φαγητό. Κρίμα που τα ανακάλυψα μόλις τώρα. Αλλά έτσι γίνεται συνήθως, όπως σου ξανάγραψα: χάνεις πολλά και, ακόμα κι αν τα βρεις, τι να τα κάνεις;

Χτες μετά το δείπνο-δυσπεψία πήγαμε 6-7 συνάδερφοι σε ένα κυριλέ μπαρ όπου ένα ποτηράκι ρακής ντόπιας (μπλιαχ) είχε 3 ευρώ, που για εδώ είναι τρελά λεφτά. Τέλος πάντων.

Συμπαθέστατη πόλη. Ποιος ξέρει αν θα ξανάρθω ποτέ.

3.Χ
Σερβική εκκλησία. Καθόλου καρέκλες, μόνο στασίδια γύρω γύρω στους τοίχους. Μια απλή πρακτική ποιμαντική απόφαση διαμορφώνει ριζικά το εσωτερικό των εκκλησιών.

Φαντάστηκα πώς θα είναι [η πόλη] τον χειμώνα. Σκοτεινοί δρόμοι. Δημόσιος φωτισμός ελλιπής αλλά καθόλου σκουπίδια κάτω, άντε καμμιά γόπα.

4.Χ
[συνταξίδεψα με τρεις δεσποτάδες στην πρώτη θέση, με είχαν ακριβώς πίσω τους]

Οι Έλληνες δεσποτάδες, με λιγοστές εξαιρέσεις, συμπεριφέρονται σαν καρδινάλιοι. Όχι τωρινοί καρδινάλιοι -- γερασμένα σχολιαρόπαιδα με τάση να χαζοπαζαρεύουν εύθυμα -- αλλά στριφνοί ή απλώς κατσούφηδες πρίγκηπες της Εκκλησίας που δείχνουν ξεκάθαρα να πιστεύουν ό,τι και ίσως οι περισσότεροι Έλληνες: ότι ο κόσμος τους χρωστάει.

GatheRate

5 σχόλια:

  1. αχ, είναι τέλειο το Νόβι Σαντ, αλλά εγώ προτίμησα το Βελιγράδι.
    Το Νόβι Σαντ είναι λίγο Αυστρουγγαρία (στην οποία ανήκε κιόλας), το Βελγράδι είναι Balkan εντελως!
    Νομίζω πως τα σύνορα Κεντρικής Ευρώπης-Βαλκανίων τοποθετούνται στα όρια Κροατίας με Βοσνία και Σερβίας με Βοεβοδίνα.

    Γιατί δε σου άρεσε η ρακή;

    Εχμ, ο ορθόδοξος καρδινάλιος δεν είναι ο δεσπότης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα 2Χ δεν το 'πιασα...
    Τα αισθητικά σχόλια για το αστικό τοπίο επίκαιρα οι του Δ.Α. να τα λάβουμε υπόψη. Η σημείωση για το παπαδαριό, χτυπάει κέντρο, ζτουπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Βελιγράδι το είδα μόνον όπως τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

    Το Νόβι Σαντ είναι μια σέρβικη πόλη που τη διαμόρφωσαν Ούγγροι: γνωστή ιστορία. Πού είναι τα σύνορα των Βαλκανίων δεν ξέρω, ίσως στον Δούναβη;

    Η σέρβικη ρακή (rakija) είναι πολύ κακής ποιότητας.

    Καρδινάλιος δεν είναι οποισδήποτε επίσκοπος στη δυτική Εκκλησία.

    Χ=10, ο δέκατος μήνας: ο Οκτώβριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρόμοιες ήταν οι εντυπώσεις μου από το Ζάγκρεμπ, πρόπερσυ. Η θρησκευτική διαφορά δεν φαινόταν, και η αλφαβητική ελάχιστα. Ένιωσα παράξενα οικεία όταν κατέβηκα από το σταθμό του τρένου, όπως *δεν* ένιωσα στη Βουδαπέστη ας πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντάξει, του χρόνου στο Ζάγκρεμπ, αδέρφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή