Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Στραγάλια
Πάει κι ο Ρασούλης. Μεγαλείο ο σχωρεμένος: πώς γίνεται να γράφεις τραγούδια που απηχούν σε ερωτόληπτο κουλτουριάρη έφηβο, σε εράσμια φοιτήτρια ψαγμένη, σε μπουζουκονταγλάν κυρία εξηντάρα, σε σαραντάρη γκομενιάρη (αλλά με μεγάλη καρδιά), σε βαριά κι ασήκωτα διανοούμενο -- και πάει λέγοντας. Πώς γίνεται να καλύψεις τόσο διαφορετικούς ανθρώπους;
Τεμπέληδες κειμενοκόποι, σκέφτεστε καθόλου προτού γράψετε; Όταν πεθαίνουμε δε φεύγουμε. Δεν πάμε πουθενά. Παραμένουμε κοκκαλωμένοι και ακίνητοι, ολοκληρωτικά πλέον στο έλεος των άλλων, των ζωντανών. Δεν πάμε ταξίδι, γαμώ τη στραβομάρα σας και τις ωραίες εκθέσεις που γράφατε στο Λύκειο. "Καλό ταξίδι" για πού; "Για τη γειτονιά των αγγέλων"; Όπου θα παίζουν άρπα, λύρα και κιθαρίτσα (άντε, τζουρά ο Ρασούλης) πάνω στα σύννεφα στους αιώνας των αιώνων; Αν δεν κοιμόσασταν στα Θρησκευτικά, θα ξέρατε ότι ψοφάμε και παραμένουμε πεθαμένοι "επ' ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου". Αλλά μάλλον κάποιο ωραίο κοσμητικό σχήμα ψάχνετε, χεστήκατε για τα δόγματα της Εκκλησίας. Γιατί λοιπόν όχι κάτι σαν "καλό κουτρουβάλημα στον Κάτω Κόσμο"; "είθε οι τσέπες σου να είναι γεμάτες ναύλα για τον Χάροντα"; "καλή αντάμωση στα Ηλύσια Πεδία"; Αλλά τι λέω, μιλάμε για τους ίδιους γραφιάδες που αποκαλούν τις πόρνες "ιερόδουλες" και που προσπαθούν να επιβάλουν το χυδαίο ψέμα "άνθρωποι με ειδικές ικανότητες" για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
Ας πούμε ότι αυτό το διάγραμμα είναι ακριβές. Περιγράφει τι πάθαμε στην Ελλάδα με την κρίση. Χρειαζόμασταν λεφτά. Από πού θα τα βρίσκαμε, κόβοντας την αριστερή στήλη ή τη δεξιά; Κόψαμε την αριστερή, άλλωστε αυτό είναι το ντάρμα του ΔΝΤ. Μα, θα μου πείτε, έχουμε δεξιά στήλη, φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, στην Ελλάδα; Όχι. Έχουμε φοροδιαφυγή, διαφθορά και εξοπλιστικά. τα οποία δεν πρόκειται να θιγούν, ακόμα και οι συμπαθείς Φ. Γεωργελές και Π. Δούκας πρέπει να το έχουνε καταλάβει αυτό. Άσε που τα έσοδα του κράτους μειώνονται έτσι κι αλλιώς.
Και, λυπάμαι που θα το πω, αλλά έχουμε πάθει σκλήρυνση, με τη βιβλική έννοια: γκρεμίζεται, καίγεται και πνίγεται η Ιαπωνία και εμάς μας απασχολεί αν θα ανακάμψει η ιαπωνική οικονομία: τα δελτία ειδήσεων μέχρι πρόσφατα έβλεπαν όλον τον κόσμο χρωματισμένο από την εθνικιστική ιδεολογία, πλέον τα γυαλιά που φοράμε έχουνε το χρώμα του χρήματος. Επίσης ο καθηγητής Βαρουφάκης μάς εξηγεί στη ΝΕΤ ότι με τις καταστροφές αυξάνεται το ΑΕΠ. Το είχε πει κάποτε ο Τσόμσκυ στο Τορόντο και γελούσα, έλεγα ότι ο ζαμπόνηρος αναρχόγερος θέλει να κάνει όλους τους νεοφιλελεύθερους να μοιάζουνε με σκουληκαντέρες τύπου Άυν Ραντ: είπε ότι οι λακκούβες στους δρόμους αυξάνουν το ΑΕΠ γιατί μετά δουλεύει η οδική βοήθεια, ο φαναρτζής, το συνεργείο κτλ. Αλλά το είπε κι η μάνα μου: ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι.
Στο μεταξύ ο αιμοσταγής καραγκιόζης ούτε ξεκουμπίζεται, ούτε ψοφάει. Κι ο διαλλακτικός Βασιλεύς του Μπαχρέιν εκμεταλλεύεται την αναμπουμπούλα για να φέρει στρατό κατοχής από το καθηκέστερο κράτος της Μέσης Ανατολής (όχι το Ισραήλ βρε, το Ισραήλ έχει κοινοβούλιο, εκλογές και ανεξιθρησκία· το άλλο, το μοναδικό κράτος στον κόσμο που ονοματίστηκε από τον φύλαρχο που το κυβερνούσε και που κατάργησε τη δουλεία το 1962).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Επειδή το είδα ωστόσο μια ένσταση: ο Βαρουφάκης το είπε ως ένδειξη της μη χρησιμότητας του ΑΕΠ ως μέτρο σε τέτοιες κρίσεις (αν και δεν το κατάλαβε ο παρουσιαστής), ή εγώ έτσι το είδα γνωρίζοντας τις γενικότερες απόψεις του. Συγκλίνει με τον κυρ-Νόαμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς ρόλο παίζω σε αυτό το κείμενο, δίπλα στον πρώην εκδότη μου, αλλά μια και μου κάνετε την τιμή, ας πω το εξής: Κάποτε θεωρούσα κι εγώ μεγάλο βρόχο τις εξοπλιστικές δαπάνες, που είναι (περίπου) το 4% του ΑΕΠ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάποιο σημείο συνειδητοποίησα οτι η φοροδιαφυγή είναι το 40% του ΑΕΠ. Και φυσικά ένα τέτοιο ποσοστό, δεν περιγράφει μόνο τη φοροδιαφυγή του "μεγάλου κεφαλαίου"...
Τούτου δοθέντος, δεν εγκρίνω καμία φοροαπαλλαγή ή άλλη νεοφιλεύθερης έμπνευσης πολιτική. Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να εγκρίνω κανενός είδους διαιώνιση της "κοινωνικής κατανομής του πλούτου", με τη μέθοδο της διάχυσης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Γιατί ακριβώς αυτή η "υπόγεια συμφωνία", μας έφερε εκεί που μας έφερε. Είναι η λογική οτι αφού αυτός κυκλοφορεί με τους μπράβους του και παραβιάζει όλα τα φανάρια, ας τα παραβιάσουμε χωρίς ενοχές όλοι. Νομίζετε οτι έτσι μπορεί να λειτουργήσει μια πόλη ή μια χώρα;
Τους μπράβους πρέπει να περιορίσουμε...
@talos: Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά ο τόνος του δε μου φάνηκε αυτός που λες. Συμπλήρωσε τα παραπάνω λέγοντας ότι την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μετά τις φωτιές του 2007 δεν την καταγράψαμε γιατί δεν έχουμε τους μηχανισμούς κτλ. Μπορεί να ήταν αποστασιοποιημένος από την αρχή ως το τέλος και η ολντμποΐτιδα να παίρνει πια διαστάσεις επιδημίας. Μπορεί, πολύ πιο πιθανό, να κάνω λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Prokopis Doukas: Κι έσεις και ο Γεωργελές φαίνεται να πιστεύετε ακόμα ότι από την κρίση θα βγούμε (ότ)αν αλλάξουμε νοοτροπία, αναπτύξουμε πολιτική, ανασκουμπωθούμε κτλ. Κι εγώ το πίστεψα για λίγο, υπάρχει και η σχετική ανάρτηση. Απλώς φαίνεται ότι εσείς το πιστεύετε ακόμα, όπως επίσης κι ότι πρέπει να πάψουμε να διαδηλώνουμε κτλ.
Για την "υπόγεια συμφωνία" και την εκλαϊκευμένη διαφθορά έγραψα αυτό, αυτό. αυτό κι αυτό -- εννοείται ότι συμφωνώ μαζί σας.
http://www.youtube.com/watch?v=InBbCB9PKCE
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω οτι από την κρίση ΔΕΝ θα βγούμε αν ΔΕΝ γίνουν όλα αυτά από μέρους μας. Και μάλιστα, υπάρχει κι ο κίνδυνος, σύμφωνα με μια ωραία διατύπωση του Πάσχου Μανδραβέλη, "να μην αλλάξουμε και να μη βουλιάξουμε". Πράγμα που σημαίνει οτι θα την σκαπουλάρουμε για λίγο, αλλά στη συνέχεια θα σπάσουμε τα μούτρα μας ανεπιστρεπτί...
ΑπάντησηΔιαγραφή