επισημαίνω σε όλους ότι ο τίτλος είναι παράθεμα. Δηλαδή, δεν τον ενστερνίζομαι αλλά τον παραθέτω για να υποδηλώσω ότι αποστασιοποιούμαι από αυτόν. Έχω βεβαίως επίγνωση ότι όταν ο λαός και η επανάσταση κινδυνεύουν η ειρωνεία, ο σαρκασμός, η σάτιρα, η αποστασιοποίηση (και όλα τα καρναβαλικά όπλα που έχει κατά Μπαχτίν ο καταπιεσμένος απέναντι στη σουρεαλάρα του λόγου της κυρίαρχης ιδεολογίας) αντενδείκνυνται γιατί μαρτυρούν ελιτισμό, υπεροψία (και μέθη;) και γιατί αποπροσανατολίζουν. Ετσι μας έλεγαν στο κατηχητικό των οργανώσεων για το σινεμά: καλό αλλά αποπροσανατολίζει από τον σκοπό της ζωής.
Ωστόσο, εξακολουθώ να ειρωνεύομαι, να σαρκάζω και να αποστασιοποιούμαι (διαφορετικά πράματα αυτά μεταξύ τους, έτσι παιδιά μου;) αφού είμαι προϊόν αστικής ιδεολογίας, που βεβαίως κυριαρχεί στην Ελλάδα, και δεν ξέρω πώς αλλιώς να εκφράσω την οργή μου. Όσο κρατήσει κι αυτό, όσο κράτησε κι η ρώσικη πρωτοπορία.
Δυστυχώς δυστυχώς, η αιθεροβασία των νεοΓάλλων νεομαρξιστών, η μπρούσκα λεβεντιά του Ρίζου και η κατινιά-κουλουριά της Αυριανής απλώς πέρασαν από δίπλα και δε με άγγιξαν.
***
Δεύτερον,
κόβω την πλάκα και παραθέτω την είδηση
Άκουσα την κυνικά κουτοπόνηρη δήλωση στο αμάξι και κόντεψα να τρακάρω.Το κεφάλαιο βρίσκεται υπό διωγμό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε την αύξηση της φορολόγησης του κέρδους κατά 1% χωρίς να διαβουλευθεί με τους εργοδότες. Αν περάσει η φορολογία, πρόσθεσε, θα είναι πλήγμα για τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Πήλικος βρήκε την εύκολη λύση να αρμέξει τις επιχειρήσεις, κατά την έκφρασή του, για να πληρωθούν οι αυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν αγγίζει το κρατικό μισθολόγιο και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι αβέβαια.
Ο κ. Πήλικος διερωτήθηκε τι πρόσφεραν οι εργαζόμενοι στην αντιμετώπιση της κρίσης και γιατί να ζητείται να δώσουν οι επιχειρήσεις.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση των επιχειρηματιών ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.
Απαντώντας στον Μιχάλη Πήλικο, ο Πάμπης Κυρίτσης υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες στέλλουν το μήνυμα ότι τα κέρδη είναι ιερά και δεν μπορεί να τα αγγίξει κανένας. Αυτή η λογική, υπογράμμισε, αποτελεί παράδοξη άδικη και αντικοινωνική στάση.Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι η αύξηση του 1% είναι μικρή και προσωρινή, διάρκειας 2 χρόνων, και στοχεύει τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επχειρήσεων.
Απαντώντας στο ερώτημα τι έδωσαν οι εργαζόμενοι, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυξήσεις πέρα από την παραγωγικότητα για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ η μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων θα μειώσει και το κρατικό μισθολόγιο.
Το κεφάλαιο έχει τη δύναμη να συνεισφέρει. Αυτή η στάση που τηρούν οι εργοδότες εκφράζει αρνητική, ιδιοτελεί και στενά συμφεροντολογική στάση.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο καταψήφισης από τη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων, ο κ. Κυρίτης τόνισε ότι όσοι θα τοποθετηθούν αρνητικά θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους εργαζόμενους και στους απλούς πολίτες.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ρίξω στον κύριο Πηλίκο και όσους εκπροσωπεί πέντε φάσκελα: η Κύπρος είναι η παιδική χαρά του Κεφαλαίου και το θράσος έχει όρια. Αυτό χωρίς ειρωνεία, για να το πιάνουν και οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι.
"δεν τον ενστερνίζομαι", "κόβω την πλάκα"... Καλά, καλά... Θα πρέπει να μας θεωρείς πολύ αφελείς ρε φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού αυτό ήθελες να διαβάσουμε: "οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυξήσεις πέρα από την παραγωγικότητα για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ η μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων θα μειώσει και το κρατικό μισθολόγιο."
Σε τα μας κολπάκια;
*
τελικά είναι ωραίο να είναι κανείς κακόπιστος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω, με ξεσκέπασαν οι άγρυπνοι φιλελευθερομάστιγες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μόνον είναι ωραίο να είσαι κακόπιστος, είναι και εύκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο έχει ο Κουκουζέλης. Εγώ που εξασκήθηκα πρόσφατα κατάλαβα ότι η τελευταία πρόταση είναι ειρωνική και άρα κλπ κλπ. Η ελληνική μπλογκόσφαιρα έχει ωριμάσει και δεν μασάει ταραμά πλέον, scripta manent και πάει λέγοντας. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε σεις, μου δίνετε φτερά. Λέτε να με παραθέσει επιτέλους ο Πάσχος ή (ακόμα καλύτερα) οι κόκορες; Λέτε; Λέτε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις πάρει σειρά, αλλά προηγούνται άλλοι όπως ξέρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα γι αυτό είναι ωραίο, επειδή είναι εύκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το ποστ τώρα. Διαπιστώνει κανείς ότι, πέρα από τις κουτοπονηριές, το κλίμα στην Κύπρο είναι διαφορετικό. Δεν ξέρω τις συνδικαλιστικές παραδώσεις τους, δηλαδή δεν γνωρίζω τη σημασία τού ότι ο Πρόεδρος προέρχεται από την κομμουνιστική παράδοση. Όμως, εστιάζοντας αλλού, το αρθρίδιο μου έδωσε μια εικόνα για το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση οι κύπριοι εργαζόμενοι.
Εμένα πάλι το συγκεκριμένο κλίμα, όπως αποδίδεται στην είδηση, μου θυμίζει την εποχή που στην Ελλάδα κοιτούσαμε άλλους και λέγαμε «τους καημένους, έχουνε κρίση».
ΑπάντησηΔιαγραφή@Rakasha: ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι, αυτό είναι το κλίμα εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kukuzelis: Η Κύπρος έχει παράδοση στους εργατικούς αγώνες και τον συνδικαλισμό (έχει ασχοληθεί με το θέμα ο Γρηγόρης Ιωάννου σε βάθος). Από την άλλη, η ελληνοκυπριακή κοινωνία ανέκαθεν επιβράβευε τη μη-συγκρουσιακότητα (εκτός από περιόδους ξεσπασμάτων βίας όπως 1963-1964) κι αυτό πολλές φορές μεταφράζεται σε βαθύ κομφορμισμό.
Για φαντάσου λ.χ. θρασύτητα εκ μέρους του προέδρου του ΣΕΒ εκπεφρασμένη ως "[...] διερωτήθηκε τι πρόσφεραν οι εργαζόμενοι στην αντιμετώπιση της κρίσης και γιατί να ζητείται να δώσουν οι επιχειρήσεις."
Εξού και η παιδική χαρά του Κεφαλαίου.